Nybörjarhandbok för VPN-protokoll – Allt du behöver veta!

[ware_item id=33][/ware_item]

När världen utvecklas ökar också behovet av säkerhet på webben och dess olika kanaler. Detta resulterar också i att individer utnyttjar det på vilket sätt de vill. För att lösa problemet skapades VPN.


VPN tillhandahåller integritet till alla nätverk vare sig det är offentligt eller privat. En VPN användes ursprungligen av stora företag för att skydda sina uppgifter som inte skulle visas för allmänheten. När VPNs blev mer populära, vände sig ett stort antal människor mot det för säkerhet för personuppgifter och sökte efter det bästa VPN som skulle användas.

Folk fick mer kunskap om fördelarna med ett VPN och hur användarnas egen IP-adress ersätts av IP-adressen till servern som tillhandahåller VPN. En säker passage görs av VPN genom vilken all internettrafik tar sin väg.

Den bästa VPN att använda är den som erbjuder ett antal funktioner som innebär högre säkerhet och skydd av konfidentiella data.

VPN-val med starka protokoll

NordVPN

 • Ingen loggpolicy
 • Dubbel VPN (det låter dig gömma sig bakom två säkra servrar istället för bara 1)
 • CyberSec (blockeringslösning för skadlig kod)
 • Automatisk dödsbrytare
 • SmartPlay (för att hjälpa användare att komma åt webbplatser som annars inte skulle vara tillgängliga på grund av internetcensur och VPN-blockering)
 • Kryptering av militär kvalitet

ExpressVPN

 • Nollkännedom DNS (det är deras privata krypterade DNS)
 • Split tunneling (det låter dig dirigera viss enhetstrafik genom ett VPN medan resten går direkt på internet)
 • Dödsbrytaren
 • Inga aktivitetsloggar
 • Bäst i klassen kryptering
 • 30-dagars återbetalningsgaranti

IPVanish

 • Ingen loggpolicy
 • Anonym torrenting
 • Skydd med flera plattformar
 • 256-bitars AES-kryptering

besök hemsida

En komplett guide till VPN-protokoll

När en säker passage skapas, bifogas informationen från ett protokoll inom data till en annan typ av protokoll. Ofta använder VPN PPTP, ett protokoll för att innesluta IP-paket över internet.

Olika typer av VPN-protokoll har olika egenskaper och de erbjuder olika säkerhetsnivåer. VPN-protokolllistan innehåller alla protokoll som används allmänt och är användarvänliga. Vissa av dessa protokoll inkluderar PPTP, L2TP, IPsec, SSL, SSH, TLS och OpenVPN.

Varje protokoll tjänar ett något annat syfte beroende på användarens behov. VPN-protokolljämförelsen kan göras mellan PPTP & L2TP, PPTP & openvpn och mellan andra protokoll för att markera de funktioner som skiljer dem.

En snabbguide för olika tillgängliga VPN-protokoll

Nedan anges de olika tillgängliga VPN-protokollen:

 • OpenVPN (mest populära VPN-protokollet)
 • L2TP / IPSec (mest använda alternativet)
 • SSTP (ett fast alternativ för Windows-användare)
 • PPTP (det äldsta och mest använda VPN-protokollet)
 • IKEv2 (ett snabbt och säkert alternativ, särskilt för mobila enheter)

PPTP & L2TP

Två typer av VPN-protokoll som används allmänt är PPTP och L2TP. PPTP låter företag sträcka ut sitt eget nätverk genom säkra och privata tunnlar.

PPTP utvecklades ursprungligen av Microsoft för uppringda nätverk. På grund av den lägre krypteringsstandarden är PPTP ett av de snabbaste och enklaste VPN-protokollen. Ett stort nätverk används av stora företag som ett enda stort nätverk.

Eftersom VPN nu vanligtvis används behöver inte företag hyra sina egna linjer och kan konsumera de offentliga nätverken säkert för att kommunicera över ett brett område.

Förutom PPTP är ett annat allmänt känt protokoll L2TP som står för “lager 2 tunneling protocol” som är en förlängning av PPTP och ofta kombineras med ett annat protokoll för att erbjuda en mycket säker VPN-anslutning för sina användare.

Det ger inte en säker tunnel till sina användare när den är på egen hand. Endast genom att slå samman funktioner i två tunnelprotokoll kan L2TP nå sin potential.

SSTP

SSTP står för Secure Socket Tunneling Protocol. Det är också ett populärt VPN-protokoll.

SSTPs anmärkningsvärda fördel är att den är helt integrerad med alla Microsoft-operativsystem sedan Windows Vista Service pack1. Det betyder att du kan använda det med Winlogon och smart chip.

Det är lika snabbt som OpenVPN. Dess manuella inställning är också ganska lätt. SSTP är totalt sett ganska säkert.

Internetprotokollsäkerhet

IPsec är ett protokoll som tjänar genom att säkra internetkommunikation över ett IP-nätverk. Kommunikationen säkras genom verifiering av sessionen och datapaketet krypteras under anslutningen.

För IPsec finns det två lägen i vilka det fungerar, det ena är transportläget och det andra är tunnelläget. Dessa lägen säkerställer överföring av data mellan olika nätverk. Transportläget spelar sin roll genom att kryptera meddelandet som finns i datapaketet, och tunnlingsläget krypterar hela datapaketet.

Precis som L2TP kan IPsec också kombineras med andra protokollfunktioner för att ge en säker anslutning.

OpenVPN

Öppna VPN? Vad är det egentligen? Det är en mjukvara som har en öppen källkod som använder VPN-metoder för att skapa en säker anslutning. En öppen VPN ger åtkomst till sina kamrater genom att använda en fördelad nyckel.

Med ett OpenVPN kan alla IP-nätverk tunnelas över en UDP-port. Fördelarna med att ha ett OpenVPN inkluderar:

 • Är kompatibel med alla operativsystem
 • Att ha en högre hastighet
 • Tillhandahållande av hög säkerhet
 • Bra brandväggskompatibilitet
 • Support Perfekt sekretess framåt (denna krypteringsmetod gör avkodning mycket svår för hackare)
 • Ett antal tunnelingternativ osv.

IKEv2

IKEv2 står för Internet Key Exchange version 2. Det är också ett VPN-protokoll utvecklat av Microsoft och Cisco.

På egen hand är det bara ett tunnelprotokoll som ger ett säkert nyckelutbyte. Det är därför det ofta kopplas ihop med IPSec för kryptering och autentisering.

Det är inte lika populärt som andra protokoll men det är bra för mobilanslutningar.

IPSec

IPSec är den korta formen för Internet Protocol Security. Det används för flera syften och ett av dem är VPN: er.

Det är ofta parat med andra VPN-protokoll för att tillhandahålla kryptering. Det kan också användas av sig själv. Det anses generellt snabbare än SSL.

SSL & TSL

När SSL & TSL kombineras, de skapar en så stark VPN-anslutning där webbläsaren blir klienten och användarna inte får komma åt hela nätverket. Deras åtkomst är begränsad till specifika applikationer.

Onlineshoppingsajter och webbplatser där sådana tjänster tillhandahålls för sina användare använder huvudsakligen SSL- och TSL-protokoll Dessa protokoll är mer problemfri och är mycket användarvänliga. Webbläsarna vänder sig till SSL och minsta åtgärd krävs av användaren.

Säkert skalprotokoll

SSH, även känt som säkert sockelskal, är ett protokoll som har ett sätt att komma åt en fjärrdator genom att ge administratörer en säker väg.

En stark autentisering tillhandahålls av säkert skal tillsammans med en skyddad krypterad datakommunikation som sker mellan två datorer som ansluter via internet vilket är ett mycket osäkert nätverk.

SSH hjälper administratörer att hantera applikationer, hjälper dem att logga in från en annan dator över ett nätverk och flytta filer från en plats till en annan.

2 typer av VPN: er och deras säkerhetsnivåer

Om du letar efter sätt att få åtkomst till kanaler och applikationer utan att bli blockerad bör du leta efter de bästa VPN: erna att använda. Den bästa VPN kan ge en säker passage med stor hastighet till sin användare utan att spåra sin ursprungliga IP-adress.

Det finns olika platser som kan undersökas när du söker efter bästa VPN-apparater att använda, Det finns emellertid två typer av VPN: er som tjänar användarnas syfte, att hitta en snabb och säker tunnel.

 • Fjärråtkomst VPN

I detta fall får användaren fjärråtkomst till tjänsterna genom att ansluta sig till ett privat nätverk. Genom nätet skapas anslutningen mellan nätverket och dess användare, och denna anslutning är mycket säkra.

Denna typ av VPN är användarvänlig för både användare som sitter hemma och de som kommer från sina kontor. En anställd utanför sina kontorslokaler kan enkelt komma åt det privata nätverket med hjälp av VPN.

Både användare hemma och utanför har åtkomst till de blockerade webbplatserna genom denna VPN. Användare som är mer känsliga för internetsäkerhet kan använda denna VPN-tjänst som ett sätt att skydda sig själva och deras data över internet.

 • Router till router VPN

Denna VPN används främst av företag som har sina kontor på olika platser. Denna VPN hjälper dig att skapa anslutningar mellan nätverk för alla kontor som ligger på olika platser. Det blir en "intranet-baserad VPN" när alla kontor för samma företag är anslutna med webbplats till VPN-webbplats.

Vidare, när företag ansluter till nätverket för andra företag som använder detta VPN, kallas det för ett extranät-VPN. Förbindelsen som bildas mellan dessa företag är mycket säkrad och skyddad.

I denna form av anslutning spelas två routrar; en av dessa fungerar som en klient medan den andra fungerar som en server.

Det handlade om VPN-protokoll. Nu vet du varför dessa protokoll används och vilka du ska leta efter i ett VPN för dina behov. Om det finns något annat protokoll vi har missat, vänligen meddela oss i kommentarerna nedan.

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments