Водич за почетнике о ВПН протоколима – све што требате знати!

[ware_item id=33][/ware_item]

Како свет напредује, тако се повећава и потреба за сигурношћу веба и његових различитих канала. То резултира и тиме да га појединци искориштавају на који год начин желе. Да би се решио овај проблем, створен је ВПН.


ВПН пружа приватност за све мреже било да су јавне или приватне. ВПН су првобитно користиле велике корпорације да би заштитиле своје податке које није требало приказати широј јавности. Како су ВПН-ови стекли популарност, велики број људи се окренуо томе ради сигурности личних података и тражио је најбољи ВПН који ће користити.

Људи су стекли више знања о томе предности ВПН-а и како корисници поседују ИП адресу замењује ИП адресом сервера који пружа ВПН. Сигуран пролаз проводи ВПН кроз који пролази сав интернет саобраћај.

Најбољи ВПН који се користи је онај који нуди бројне функције које укључују већу сигурност и заштиту поверљивих података.

ВПН бира снажне протоколе

НордВПН

 • Политика без пријављивања
 • Двоструки ВПН (омогућава вам да се сакријете иза 2 сигурна сервера уместо за само 1)
 • ЦиберСец (решење за блокирање злонамјерног софтвера)
 • Аутоматски прекидач
 • СмартПлаи (за помоћ корисницима да приступе веб локацијама које иначе не би биле доступне због Интернет цензуре и блокирања ВПН-а)
 • Шифрирање војног нивоа

ЕкпрессВПН

 • ДНС са нула знања (то је њихов приватни шифровани ДНС)
 • Подијељено тунелирање (омогућава вам усмјеравање неког промета на уређају путем ВПН-а, док остали директно приступају интернету)
 • Килл прекидач
 • Нема дневника активности
 • Најбоље у класи шифрирање
 • 30-дневна гаранција поврата новца

ИПВанисх

 • Политика без пријављивања
 • Анонимна бујица
 • Заштита на више платформи
 • 256-битна АЕС енкрипција

Посетите сајт

Комплетан водич за ВПН протоколе

Када се створи сигуран пролаз, информације су затворене из једног протокола унутар података у другу врсту протокола. ВПН често користи ППТП, протокол да би укрцао ИП пакете путем интернета.

Различите врсте ВПН протокола имају различита својства и нуде различите нивое сигурности. Листа протокола ВПН садржи све протоколе који се широко користе и прилагођени су корисницима. Неки од ових протокола укључују ППТП, Л2ТП, ИПсец, ССЛ, ССХ, ТЛС и ОпенВПН.

Сваки протокол служи мало другачијој сврси, према потребама корисника. Поређење ВПН протокола може се извршити између ППТП-а & Л2ТП, ППТП & опенвпн и између осталих протокола како бисте истакли функције које их раздвајају.

Доступан је брзи водич за различите ВПН протоколе

У наставку су доступни различити ВПН протоколи:

 • ОпенВПН (најпопуларнији ВПН протокол)
 • Л2ТП / ИПСец (алтернатива која се најчешће користи)
 • ССТП (солидна опција за кориснике Виндовса)
 • ППТП (најстарији и широко кориштен ВПН протокол)
 • ИКЕв2 (брза и сигурна алтернатива, посебно за мобилне уређаје)

ППТП & Л2ТП

Две врсте ВПН протокола који се широко користе су ППТП и Л2ТП. ППТП омогућава корпорацијама да развуку сопствену мрежу кроз тунеле који су сигурни и приватни.

ППТП је првобитно развио Мицрософт за диал-уп мреже. Због нижег стандарда шифрирања, ППТП је један од најбржих и најједноставнијих ВПН протокола. Велике корпорације користе мрежу широке области као јединствену мрежу великих површина.

Како се ВПН-ови данас често користе, корпорације не морају да дају у закуп сопствене линије и могу да безбедно конзумирају јавне мреже за комуникацију преко широког подручја.

Поред ППТП-а, други широко познат протокол је Л2ТП који означава „протокол тунелирања на нивоу 2“ који је продужетак ППТП-а и често се комбинује са другим протоколом како би се корисницима пружила високо обезбеђена ВПН веза..

Својим корисницима не осигурава сигуран тунел када су сами. Само спајањем функција два протокола за тунелирање, Л2ТП може достићи свој потенцијал.

ССТП

ССТП је скраћеница за Протокол сигурног тунелирања у утичници. Такође је популаран ВПН протокол.

Значајна предност ССТП-а је што је он у потпуности интегрисан са свим Мицрософт оперативним системима од сервисног пакета Виндовс Виста1. То значи да можете да га користите са Винлогон-ом и паметним чипом.

Брз је као ОпенВПН. И његово ручно подешавање је прилично једноставно. ССТП је углавном сигуран.

Безбедност Интернет протокола

ИПсец је протокол који служи обезбеђивањем интернет комуникације преко ИП мреже. Комуникација је осигурана верификацијом сесије, а пакет података је шифриран током везе.

За ИПсец постоје два начина рада, један је начин превоза, а други начин тунелирања. Ови режими осигуравају пренос података између различитих мрежа. Начин превоза игра своју улогу шифрирањем поруке садржане у пакету података, а режим тунелирања шифрира комплетни пакет података.

Као и Л2ТП, ИПсец се такође може комбиновати са другим функцијама протокола да би се обезбедила сигурна веза.

ОпенВПН

Отворити ВПН? Ех шта је заправо? Па, то је софтвер који има отворени извор који примењује ВПН методе за стварање сигурне везе. Отворени ВПН омогућава приступ својим вршњацима помоћу унапред дељеног кључа.

Са ОпенВПН-ом, било која ИП мрежа може се тунелирати преко једног УДП порта. Предности постојања ОпенВПН-а укључују:

 • Компатибилан са свим оперативним системима
 • Имати већу брзину
 • Одредба високе сигурности
 • Добра компатибилност фиревалл-а
 • Подршка Савршена тајност унапред (ова метода шифровања чини декодирање врло тешким за хакере)
 • Бројне опције тунелирања итд.

ИКЕв2

ИКЕв2 означава верзију 2. Интернет Кеи Екцханге. То је и ВПН протокол који су развили Мицрософт и Цисцо.

Сама по себи, то је само протокол за тунелирање који омогућава сигурну размену кључева. Због тога је често упарена са ИПСец за шифровање и аутентификацију.

Није толико популаран као други протоколи, али је изврстан за мобилне везе.

ИПСец

ИПСец је кратки облик безбедности Интернет протокола. Користи се у више сврха, а једна од њих су и ВПН.

Често се упарава са другим ВПН протоколима ради обезбеђивања шифрирања. Може се користити и сам. Генерално се сматра бржим од ССЛ-а.

ССЛ & ТСЛ

Кад ССЛ & ТСЛ-ови су комбиновани, они стварају тако јаку ВПН везу где веб претраживач постаје клијент, а корисницима није дозвољен приступ целој мрежи. Њихов приступ је ограничен на посебне апликације.

Веб локације за куповину на мрежи и веб локације на којима се такве услуге пружају својим корисницима углавном користе ССЛ и ТСЛ протоколе. Ови протоколи су без икаквих проблема и врло су корисни. Прегледачи се окрећу ССЛ-у и од корисника се захтева минимално деловање.

Сецуре Схелл Протоцол

ССХ такође познат као заштитна соцкет шкољка је протокол који има начин приступа удаљеном рачунару пружајући администраторима безбедан пут.

Снажну аутентификацију пружа безбедна шкољка заједно са заштићеном шифрованом комуникацијом података која се одвија између два рачунара који се повезују путем интернета, што је веома несигурна мрежа.

ССХ помаже администраторима у управљању апликацијама, помаже им у пријави са другог рачунара преко мреже и пребацивању датотека са једног места на друго.

2 врсте ВПН-а и ниво заштите

Ако тражите начине приступа каналима и апликацијама без блокирања, требали бисте пазити на најбоље ВПН-ове које можете користити. Најбољи ВПН може обезбедити сигуран пролаз великом брзином свом кориснику без тражења његове оригиналне ИП адресе.

Постоје многа места на која можете погледати када тражите најбоље ВПН-ове које можете користити, међутим, постоје две врсте ВПН-а који служе сврху корисника, проналазећи брз и сигуран тунел.

 • ВПН за даљински приступ

У том случају корисник приступа услугама даљински повезујући се с приватном мрежом. Преко мреже се успоставља веза између мреже и њених корисника и та веза је високо обезбеђена.

Ова врста ВПН-а прилагођена је корисницима који седе код куће и онима који приступају из својих канцеларија. Запослени изван својих канцеларијских просторија може лако да приступи приватној мрежи користећи ВПН.

И корисници и код куће и изван ње приступ блокираним веб локацијама преко ове ВПН. Корисници који су осетљивији на безбедност интернета могу користити ову ВПН услугу као начин да заштите себе и своје податке путем интернета.

 • Роутер то ВПН Роутер

Ову ВПН углавном користе компаније које имају своје канцеларије на разним локацијама. Овај ВПН помаже у успостављању веза између мрежа свих канцеларија које се налазе на различитим локацијама. Постаје „интранет-темељен ВПН“ када су све канцеларије исте компаније повезане путем локације на место ВПН-а.

Поред тога, када се компаније повежу на мрежу других компанија које користе овај ВПН, он се назива и екстранет ВПН. Веза која је формирана између ових компанија је високо обезбеђена и заштићена.

У овом облику везе, два усмјеривача су у игри; један од њих делује као клијент, док други служи као сервер.

То је било све о ВПН протоколима. Сада знате зашто се ти протоколи користе и које треба потражити у ВПН-у за ваше потребе. Ако нам је недостајао неки други протокол, обавестите нас у коментарима испод.

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments