Razlika med gostovanjem v oblaku in VPS – Kaj je bolje?

[ware_item id=33][/ware_item]

Spletno gostovanje postaja vse pogostejše, vendar je pomanjkanje zavedanja, ko gre za razumevanje povezanih terminologij. Večina posameznikov pogosto napačno razume različne izraze, ker so sinonim za neizkušene potrošnike. To vodi do slabega odločanja, kar lahko dolgoročno vpliva na učinkovitost in dobiček podjetja.


Virtualni strežniki so podjetjem olajšali življenje. Povežete se s ponudnikom storitev v oblaku, ki je povezan z velikim omrežjem. Virtual Private Server (VPS) je namenski strežnik, ki ustvari več strežnikov, namenjenih določenemu operacijskemu sistemu. Gostovanje v oblaku je tudi gostovanje v VPS-ju, vendar je na nekatere načine bolj specifično. Prostor, ki ga potrebujete za delo, lahko dobite brez neposredne povezave s fizičnim strežnikom. Sliši se neverjetno, kajne? Pomembno pa je prebrati razlike med gostovanjem v oblaku in VPS, da boste ugotovili, kateri najbolj ustreza vašim potrebam.

Kako gostovanje v oblaku & VPS Differ?

Pobliže si bomo ogledali različne vidike virtualnih strežnikov s stališča potrošnika, da bomo bolje razumeli izbiro, ki jo je treba sprejeti.

Preberite tudi: Najboljša VPN storitev za zmanjšanje igralnih pingov - igralci VPNS

Struktura

Največja razlika med gostovanjem v oblaku in VPS je osnovno načelo njihovega okvira. VPS gostovanje vključuje delitev enega glavnega strežnika na več namenskih virtualnih strežnikov. V gostovanju v oblaku ne gre za enega večjih strežnikov, temveč ponudnik storitev v oblaku najame del ogromnih javnih omrežij. Ko stranke vlijejo, jim dajejo dele teh delov.

Fizični vir

Ponudnik storitev gostovanja VPS ima nadzor le nad enim fizičnim strežnikom. Lahko vam dajo samo dele tega strežnika. Medtem ko imajo ponudniki storitev v gostovanju v oblaku dostop do celotnih omrežij, odvisno od tega, koliko želijo najeti. Ko stranka zahteva več, se lahko zlahka razširi in sprejme svojo stranko.

vps vs cloudhosting

Priložljiv

Kot smo že omenili, je gostovanje VPS omejeno na en določen strežnik. Vaš ponudnik storitev nima ničesar drugega. Torej vam ne morejo dati več, če ga prosite. Ponudniki storitev gostovanja v oblaku vam lahko prinesejo več, odvisno od tega, kaj potrebujete. Še več, dostavili jih bodo v nekaj minutah.

Primernost

Ker gostovanje VPS ni tako prilagodljivo in prilagodljivo kot gostovanje v oblaku, ga večjim podjetjem ne priporočamo. Ko je povpraševanje veliko in si ne morete privoščiti, da bi se na kakršen koli način upočasnili, lahko VPS gostovanje predstavlja tveganje, ki ga ne želite prevzeti. Poleg tega gostovanje z VPS ni nadgradljivo, zato vsekakor postavlja nepotrebne omejitve za glavno znamko.

Razpoložljivost

Sklicevanje na en sam strežnik pomeni, da ste z njim obtičali, tudi če naletite na tehnične težave. Samo počakati moraš, da si opomore. VPS gostovanje je iz tega razloga težavno. V primeru gostovanja v oblaku vas bodo preusmerili na drug virtualni strežnik in se tako prepričali, da se ne boste spopadali s hitrostnimi ovirami.

Hitrost

Kot ste morda uganili, vas pri gostovanju VPS upočasni sistem, dokler se težave z glavnim strežnikom ne razrešijo. Če si pri dnevnem poslovanju ne morete privoščiti zamud, se ne prijavite za VPS gostovanje. V tem pogledu je gostovanje v oblaku veliko hitrejše.

Preberite tudi: Najboljši VPN za mala podjetja in startupe

Skupna raba virov

Pri gostovanju v oblaku dobite točno tisto, za kar plačate. Popolnoma ste ločeni od drugih uporabnikov in lahko uživate v lastnih sredstvih. To ne drži za VPS gostovanje, kjer seveda delite vire iz istega glavnega strežnika. Imate isti CPU in pomnilnik kot druge stranke vašega ponudnika storitev VPS gostovanja.

Varnost

Gostovanje v oblaku je znano, da je v primerjavi z gostovanjem VPS veliko bolj varno. Če je varnost za vas prekini, potem zagotovo veste, ali boste izbrali gostovanje v oblaku ali VPS. Vzrok za varnostno tveganje pri gostovanju VPS je, da je procesor enak za vse virtualne strežnike, ki se od njega odcepijo. Če enega sestavljajo, so vsi prizadeti.

Operacijski sistem

Ena največjih razlik med gostovanjem v oblaku in VPS je možnost operacijskega sistema. V gostovanju v oblaku lahko izbirate med številnimi sistemi, zato se lahko odločite za OS. Medtem ko VPS gostovanje na žalost ne ponuja nič takega.

Plačilo

Zasebni oblak je drag, vendar je javni oblak cenovno dostopen. VPS gostovanje je veliko cenejše od zasebnega oblaka. Ko opravite plačilo, boste trajali nekaj sekund, da se povežete z virtualnim strežnikom. Imate svojo prilagojeno rezino iz omrežja v oblaku. Vsak cent dobro porabite za gostovanje v oblaku, vendar tega ne moremo reči za VPS gostovanje.

Naj se prijavim za gostovanje v oblaku ali VPS? To je precej pogosto vprašanje med novimi uporabniki. Odgovor je, da niti eden ni boljši. Obstajajo določeni vidiki, kjer je eden boljši od drugega, vendar to ne velja za širšo sliko.

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments