Perbezaan antara Proksi, VPN dan Tor – Apa yang Lebih Baik?

[ware_item id=33][/ware_item]

Kami hidup dalam era digital di mana semuanya didominasi oleh perkhidmatan internet dan dalam talian. Perkhidmatan dalam talian adalah sangat penting dan digunakan, tetapi dengan mereka datang beberapa risiko yang paling berbahaya dan menakutkan kepada pengguna perkhidmatan dalam talian ini juga.


Kadang-kadang, menggunakan sumber dalam talian untuk mendapatkan beberapa tugas yang terbukti membahayakan diri sendiri. Sekarang, internet tidak selamat seperti dulu. Pada kebelakangan ini, setiap kali kita mendengar serangan penggodaman mengenai keselamatan dan privasi pengguna.

Dalam senario ini, cara paling bijak untuk memastikan privasi anda dijamin adalah menggunakan perkhidmatan dalam talian tanpa nama dengan identiti anda tersembunyi. Untuk tujuan rahsia ini, apa yang digunakan oleh semua orang di seluruh dunia adalah tiga perkhidmatan asas. Ini termasuk yang berikut:

  • Tor
  • Proksi
  • VPN

Sebelum membandingkannya dengan semua dan memberitahu anda mengenai fakta-fakta yang mana salah satu daripada mereka lebih unggul atau lebih rendah daripada yang lain, adalah penting untuk mempunyai idea tentang apa sebenarnya perkhidmatan ini dan apa yang mereka tawarkan. Diberikan di bawah adalah penjelasan ringkas tentang ketiga-tiga perkhidmatan ini.

PRODUK TOR VPN Jumlah Up!

Tor: Tor perkataan berasal dari perisian asal yang dinamakan sebagai "Router bawang". Ia pada dasarnya adalah perisian percuma yang membolehkan pengguna untuk terus dikenali tanpa menggunakan perkhidmatan dalam talian. Tor boleh digunakan sebagai lapisan keselamatan tambahan yang teguh untuk kekal online tanpa nama jika digunakan bersama dengan VPN Server.

Pelayan proksi: Pelayan proksi pada dasarnya adalah entiti pertengahan antara orang yang menggunakan perkhidmatan dalam talian pada peranti titik akhir (contohnya, komputer peribadi seseorang) dan pelayan dari mana perkhidmatan sambungan diminta. Pelayan ini mengelakkan sekatan oleh rangkaian, oleh itu, membolehkan pengguna untuk mengakses apa sahaja yang mereka mahukan.

VPN: VPN bermaksud Rangkaian Peribadi Maya. Tujuan asas VPN adalah menjana pautan yang selamat, dikodkan antara komputer pengguna dan pelayan. Pautan ini boleh dianggap sebagai terowong yang menghubungkan komputer anda ke pelayan yang sedang dijalankan perkhidmatan VPN.

Perbandingan! VPN vs Proksi vs Tor

Sekarang marilah kita melihat kebaikan dan keburukan ketiga-tiga perkhidmatan ini dan membuat perbezaan di antara mereka.

Tors adalah perkhidmatan pertama yang digunakan untuk mendapatkan anonim dalam talian tetapi mereka tidak begitu banyak digunakan sekarang. Perkhidmatan ini biasanya memerlukan penambahan tambahan VPN untuk memberikan keselamatan yang kuat. Tors telah diserang banyak kali oleh penggodam. Sekali FBI menyerang mereka juga dan ini menjadikan kebolehpercayaan dan keselamatan rangkaian mereka ragu.

Pelayan proksi biasanya bebas daripada kos jika mereka umum. Mereka juga boleh membantu membuka kunci kebanyakan kandungan terkunci. Malah jenis kandungan yang dihadkan dalam kawasan pengguna boleh diakses dengan menggunakan pelayan Proksi juga. Mereka biasanya cukup sendiri untuk melayari sambungan mudah. Walau bagaimanapun, kebanyakan masa, tidak ada penyulitan dalam pelayan proksi. Oleh itu, terdapat risiko bahawa data anda boleh diakses oleh pihak ketiga dari mana anda menyembunyikannya. Orang yang menjalankan pelayan ini boleh membaca semua maklumat dan ini memberikan risiko kepada keselamatan anda kerana orang yang menjalankan pelayan itu mungkin menjadi penggodam. Selepas pelayan ini menjadi terkenal, banyak laman web menyekatnya juga, dan oleh itu, walaupun dengan menggunakan pelayan proksi kadang-kadang anda tidak dapat mengakses kandungan pilihan anda.

Terutama atas alasan sedemikian, VPN adalah pembekal anonim terbaik dalam talian sehingga tarikh. Mereka tidak bebas daripada biaya biasanya, terutamanya jika mereka adalah yang baik, tetapi perkhidmatan mereka boleh dipercayai dengan mudah. VPN menyediakan anda tanpa nama yang luar biasa dan juga menyulitkan rangkaian anda. Mereka juga boleh melakukan kerja-kerja pelayan Proksi juga. Anda juga boleh mendapatkan beberapa maklumat tentang dasar pembekal VPN juga. Mereka kadang-kadang mengambil lebih banyak memori tetapi mereka mempunyai banyak ciri tambahan yang menakjubkan seperti perlindungan kebocoran DNS, DNS peribadi, dan firma NAT.

Di sini, lihat beberapa VPN yang luar biasa dan ciri-ciri mereka:

ExpressVPN

Ini adalah salah satu VPN paling biasa digunakan di seluruh dunia. Anda boleh mendapatkan VPN ini untuk tag yang sedikit pricier, tetapi anda boleh 100% bergantung pada perkhidmatan dan kecekapannya. ExpressVPN boleh didapati untuk mana-mana peranti dari PC ke Buku Mac hingga telefon bimbit dan lain-lain. Express VPN ditubuhkan pada tahun 2009 dan kini dianggap sebagai salah satu yang paling kerahsiaan yang menyediakan perkhidmatan dalam talian. Ciri-ciri Basic ExpressVPN termasuk akses ke laman web yang disekat di mana-mana dan pada bila-bila masa, lebih dari 100 lokasi pelayan yang membolehkan lebih banyak akses, kelajuan yang sangat pantas, dan 24/7 sistem sokongan hidup dalam bentuk perbualan. Anda boleh memuat turun aplikasi VPN Express untuk sebarang peranti.

NordVPN

Ia satu lagi perkhidmatan keselamatan dalam talian yang menakjubkan di dunia. Ia dianggap sebagai yang paling mudah digunakan di kalangan semua perkhidmatan VPN. Ia memberikan anda penyulitan tarikh berganda, kelajuan cepat Lightning, perkhidmatan mesra pengguna, kos rendah, dan banyak kelebihan lain.

VyprVPN

VyprVPN adalah satu lagi perkhidmatan pembekal keselamatan yang menakjubkan di dunia. Anda juga boleh mengaksesnya dengan mudah pada mana-mana peranti. VyprVPN mempunyai sambungan kelajuan yang sangat cepat. Ciri-ciri lain dari VyprVPN termasuk tiada risiko pihak ketiga, mengawal selia penggulingan, perkhidmatan tanpa had, aplikasi mesra pengguna, lebih daripada 3 lapisan prosedur penyulitan, firewall Nat, dan ketersediaan 24/7, 365 hari setahun.

Akses Internet Persendirian

Akses Internet Persendirian mempunyai perkhidmatan keselamatan yang terbaik. Ini termasuk beberapa perkhidmatan asas seperti klien VPN yang mudah, satu klik sambungan VPN, dan pengesanan Server Terbaik. Perkhidmatan canggih lain termasuk Port Forwarding, Perlindungan Leak DNS, Perlindungan Pemotongan, Konfigurasi Alternatif, Pembelian Selamat dan Selamat VPN. Akses internet peribadi mempunyai beberapa ciri yang luar biasa seperti akaun VPN Secure, penyulitan WIFI, sokongan P2P, PPTP, VPN Terbuka dan L2TP / IP Sec, ia menyekat pelacak iklan, melindungi dari perisian hasad, mempunyai beberapa Gateway VPN, dan banyak perhimpunan yang sangat baik.

Sembunyikan IP saya

Perkhidmatan VPN ini membolehkan anda akses laman web yang disekat, menikmati berselancar peribadi, melayari internet sambil kekal tanpa nama, dan juga menyulitkan sambungan anda. Prinsip dasarnya ialah anda menukar alamat IP anda dengan Sembunyikan IP saya, dan sebagai balasan, anda mendapat akses tanpa nama kepada semua yang anda perlukan.

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments