Perbezaan Antara Hosting Awan dan VPS – Mana Yang Lebih Baik?

[ware_item id=33][/ware_item]

Hos web menjadi umum tetapi ada kekurangan kesedaran ketika datang ke pemahaman terminologi yang berkaitan dengannya. Kebanyakan individu sering salah faham istilah yang berbeza kerana mereka sama dengan pengguna yang tidak berpengalaman. Ini membawa kepada pengambilan keputusan yang lemah yang boleh menjejaskan kecekapan dan keuntungan syarikat mereka dalam jangka panjang.


Pelayan maya telah menjadikan kehidupan lebih mudah untuk perniagaan. Anda bersambung ke pembekal perkhidmatan awan yang dipautkan ke rangkaian besar. Pelayan Peribadi Maya (VPS) adalah pelayan khusus yang mewujudkan lebih banyak pelayan yang didedikasikan untuk Sistem Operasi tertentu. Hosting hos adalah juga hosting VPS tetapi lebih spesifik dalam beberapa cara. Anda boleh mendapatkan ruang yang anda perlukan untuk berfungsi tanpa menyambung terus ke pelayan fizikal. Bunyi yang menakjubkan, kan? Walau bagaimanapun, penting untuk membaca mengenai perbezaan di antara cloud hosting dan VPS supaya anda menyedari mana yang sesuai dengan keperluan anda.

Bagaimana Hosting Awan & VPS berbeza?

Kami akan melihat dengan lebih dekat pelbagai aspek pelayan maya dari sudut pandangan pengguna untuk lebih memahami pilihan yang perlu dibuat.

Juga Baca: Perkhidmatan VPN Terbaik untuk Mengurangkan Ping Permainan - Pemain VPNS

Struktur

Perbezaan terbesar antara hosting awan dan VPS adalah prinsip asas rangka kerja mereka. Hosting VPS melibatkan pemisahan satu pelayan utama ke dalam beberapa pelayan maya yang berdedikasi. Hosting hos tidak kira satu pelayan utama, malah penyedia perkhidmatan awan menyewa sebahagian besar rangkaian awam. Seperti yang dibuang pelanggan, mereka diberikan pecahan bahagian tersebut.

Sumber Fizikal

Pembekal perkhidmatan hosting VPS hanya mempunyai kawalan ke atas satu pelayan fizikal. Mereka hanya boleh memberikan anda bahagian pelayan itu. Manakala, penyedia perkhidmatan hosting awan mempunyai akses kepada keseluruhan rangkaian bergantung kepada berapa banyak yang mereka mahu sewa. Apabila klien meminta lebih banyak, mereka boleh dengan mudah mengembangkan untuk menampung pelanggan mereka.

vps vs cloudhosting

Berskala

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, hosting VPS terhad kepada satu pelayan tertentu. Pembekal khidmat anda tidak mempunyai pekerjaan lain. Oleh itu, tidak ada cara untuk memberi anda lebih banyak jika anda meminta. Penyedia perkhidmatan hosting awan boleh membuat anda lebih bergantung kepada apa yang anda perlukan. Apa lagi, mereka akan menghantarnya dalam masa beberapa minit.

Kesesuaian

Oleh kerana hosting VPS tidak fleksibel dan disesuaikan sebagai hosting awan, tidak disyorkan untuk syarikat yang lebih besar. Apabila permintaan adalah besar dan anda tidak mampu untuk memperlahankan apa-apa cara, hosting VPS boleh menimbulkan risiko yang anda tidak mahu ambil. Di samping itu, hosting VPS tidak berskala, jadi ia pasti meletakkan had yang tidak perlu pada jenama utama.

Ketersediaan

Bergantung pada satu pelayan bermakna anda terjebak dengannya walaupun menghadapi masalah teknikal. Anda hanya perlu menunggu untuk pulih. Hos VPS sangat menyusahkan kerana sebab ini. Dalam kes hosting hos, mereka akan mengarahkan anda semula ke pelayan maya yang lain untuk memastikan bahawa anda tidak menghadapi sebarang lebam laju.

Kelajuan

Seperti yang mungkin anda fikirkan, mempunyai sistem anda sehingga masalah dengan pelayan utama disusun memperlahankan anda dalam hosting VPS. Jika anda tidak mampu menangguhkan masa dalam operasi perniagaan harian anda, maka jangan mendaftar untuk hosting VPS. Hosting hos adalah jauh lebih pantas dalam hal ini.

Juga Baca: VPN Terbaik untuk Perniagaan Kecil dan Pemula

Perkongsian Sumber

Dalam hosting awan, anda mendapat apa yang anda bayar. Anda benar-benar dipisahkan dari pengguna lain dan boleh menikmati sumber anda sendiri. Ini tidak benar untuk hosting VPS di mana anda, tentu saja, berkongsi sumber dari pelayan utama yang sama. Anda berkongsi CPU dan memori yang sama seperti pelanggan lain dari penyedia perkhidmatan hosting VPS anda.

Keselamatan

Hosting hos diketahui lebih selamat berbanding dengan hosting VPS. Jika keselamatan adalah pemecah perjanjian untuk anda, maka anda pasti sama ada memilih hosting awan atau VPS. Penyebab risiko keselamatan dalam hosting VPS ialah CPU adalah sama untuk semua pelayan maya yang mengeluarkannya. Sekiranya ada, mereka semua terpengaruh.

Sistem operasi

Salah satu perbezaan terbesar antara hosting awan dan VPS adalah pilihan sistem pengendalian. Hosting hos mempunyai banyak pilihan sistem untuk dipilih, jadi anda dapat memilih OS anda. Sedangkan hosting VPS tidak menawarkan semacam ini, sayangnya.

Pembayaran

Awan swasta mahal tetapi awan awam adalah berpatutan. Hosting VPS jauh lebih murah daripada awan peribadi. Sebaik sahaja anda membuat pembayaran, ia mengambil masa beberapa saat untuk anda menyambung ke pelayan maya. Anda mempunyai keping tersuai anda sendiri dari rangkaian awan. Anda menghabiskan setiap sen dengan hosting awan, namun tidak sama dengan hosting VPS.

Sekiranya saya mendaftar untuk hosting awan atau VPS? Ini adalah persoalan yang biasa di kalangan pengguna baru. Jawapannya adalah bahawa tidak ada yang lebih baik. Terdapat aspek tertentu di mana seseorang lebih baik daripada yang lain tetapi ini tidak terpakai kepada gambaran besar.

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments