Mengapa Menggunakan VPN dengan Instagram adalah Lebih Berfaedah Daripada Anda Pemikiran

[ware_item id=33][/ware_item]

Instagram adalah salah satu platform perkongsian imej terbaik di pasaran hari ini. Selain berkongsi foto peribadi dan mendapat "suka" atau "perkongsian semula", Instagram boleh menjadi lebih daripada media sosial. Ia juga merupakan platform yang baik untuk menyimpan dan menyimpan semua imej anda. Ia juga merupakan alat yang baik untuk mengedit foto anda dan menjadikannya lebih kreatif. Selain itu, anda boleh menggunakan Instagram untuk melakukan jualan dengan menunjukkan gambar sebagai sebahagian daripada pembentangan anda.


Bagaimanapun, sama seperti mana-mana media sosial lain di luar sana, Instagram juga terdedah kepada sekatan kandungan, iklan paksa, atau lebih teruk, kebolehaksesan di lokasi lain. Masih terdapat negara atau lokasi yang tidak membenarkan akses media sosial seperti Instagram di negara mereka. Inilah yang geoblocking semua tentang. Terdapat negara atau syarikat yang menghalang penggunaan alat khusus dari alamat IP tertentu. Satu contoh negara yang menghalang penggunaan media sosial adalah China.

Jadi, jika anda suka perjalanan dan mendapatkan Instagram
gambar perjalanan anda, tetapi negara ini tidak membenarkan anda menggunakan aplikasinya
akan menjadi keadaan yang mengecewakan. Tetapi anda boleh melakukan sesuatu mengenai perkara ini. Bagaimana?
Itu adalah dengan menggunakan VPN.

VPN bermaksud rangkaian peribadi maya. VPN digunakan untuk memberikan keselamatan dan privasi dalam talian kepada pengguna. Jika anda melayari internet, trafik web anda akan pergi ke pelayan awam. Dan pelayan awam ini terdedah kepada serangan. Peretas boleh memintas lalu lintas ini untuk memantau setiap aktiviti anda dan bahkan dapat mengakses maklumat atau lokasi anda.

Tetapi apabila anda menggunakan VPN, lalu lintas web anda
diarahkan ke terowong yang disulitkan. Terowong terenkripsi ini akan menyembunyikan web anda
lalu lintas. Maksudnya, aktiviti dalam talian anda dan lokasi tersembunyi dan tiada siapa
boleh memantau atau memintasnya semasa anda berada di terowong yang disulitkan. Awak boleh
selamat melayari internet tanpa rasa takut bahawa seseorang sedang mengenali anda.

Jadi, bagaimanakah ini mempengaruhi penggunaan Instagram anda? Dan, adakah benar-benar perlu menggunakan VPN untuk aplikasi perkongsian imej seperti Instagram?

Terdapat manfaat menggunakan VPN dengan Instagram. Anda mungkin berfikir bahawa ia tidak perlu, tetapi manfaatnya tinggi apabila anda mencari VPN yang betul untuk digunakan, jadi anda boleh mengakses Instagram dengan bebas. Inilah sebabnya:

Sembunyikan Daripada Pengiklan

Instagram menggunakan geolokasi untuk mengetahui lokasi pengguna dan menggunakan maklumat ini untuk memaparkan iklan yang sesuai. Bukan hanya geolokasi, secara umum, sama ada Instagram menggunakan geotag atau geolokasi, hakikatnya masih benar bahawa Instagram mempunyai kuasa untuk menyuntik iklan ke suapan dan profil anda. Jadi, jika anda mempunyai VPN, pengiklan tidak akan mengetahui aktiviti anda dan mereka tidak boleh memaksa anda apa-apa iklan. Anda bebas untuk menggunakan aplikasi tanpa bimbang melihat iklan yang tidak diminta dari seseorang.

Anda Boleh Menggunakan Instagram Di Negara Lain

Ingat China? Mereka menyekat semua jenis saluran media sosial di seluruh negara mereka. Dan apabila anda berada di negara mereka, anda tidak boleh mengakses Instagram, tidak juga Facebook, Twitter atau LinkedIn. Tetapi jika anda menggunakan VPN, alamat IP anda tersembunyi dan China tidak akan tahu sama ada anda berada di negara mereka. Dengan ini, anda boleh menggunakan aplikasinya secara bebas dan mengambil gambar Instagrammable semasa perjalanan di negara mereka.

Elakkan Penapisan Dan Penjejakan

Manfaat lain menggunakan VPN adalah sentiasa selamat untuk menyembunyikan alamat IP anda ketika melakukan perjalanan ke negara lain. Ini adalah untuk mengelakkan sebarang penapisan atau pengesanan. Anda boleh melakukan perjalanan dengan selamat dan menggunakan telefon anda dengan bebas tanpa rasa takut bahawa seseorang sedang memantau atau menyensor setiap aktiviti dalam talian anda.

Ini hanya beberapa manfaat menggunakan VPN di telefon anda, bukan hanya untuk mengakses Instagram, tetapi dalam melayari internet di telefon bimbit anda semasa dalam perjalanan.

Jika anda masih menghadapi masalah menyembunyikan lokasi anda ketika anda sedang dalam perjalanan, masih terdapat cara lain yang boleh anda lakukan. Walaupun, menggunakan VPN adalah cara yang paling berkesan yang boleh anda gunakan, berikut adalah beberapa cara yang anda masih boleh cuba:

  • Tanya pembawa rumah anda atau ISP jika mereka menawarkan akses dalam talian ke negara-negara seperti China. Biasanya pembekal membenarkan akses kepada negara-negara seperti China. Tetapi kelemahannya ialah ia perlahan, murah dan kadang-kadang tidak boleh dipercayai.
  • Anda boleh menggunakan perkhidmatan proksi. Walau bagaimanapun, perkhidmatan proksi kadang-kadang tidak boleh dipercayai, dan agak mahal, tidak seperti menggunakan VPN.

Petua Mencari VPN Kanan

Terdapat banyak VPN di pasaran. Dengan beratus-ratus mereka, anda mungkin tertekan memilih yang betul untuk anda. Jadi, untuk membantu anda mencari VPN yang betul, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan:

Petua # 1 - VPN dengan banyak Pelayan

Sekiranya anda melancong ke China, anda sepatutnya
mengingatkan bahawa ia telah menyekat ratusan atau ribuan alamat IP
berhenti akses ke laman web atau aplikasi tertentu. Jadi pastikan anda mencari VPN
penyedia yang akan menyembunyikan alamat IP sebenar anda dan memberikan anda alamat IP yang ada
bukan pada senarai blok China.

Tip # 2 - Ciri Mudah Alih

Satu lagi perkara yang perlu anda pertimbangkan ketika mencari VPN untuk Instagram atau penggunaan media sosial adalah ciri mudah alihnya. Kadang-kadang, VPN hanya tersedia di desktop. Anda harus mencari penyedia yang juga membenarkan sambungan VPN melalui mudah alih, jadi anda juga boleh menyambungkan peranti lain. Juga, pastikan VPN anda bekerja lebih baik di telefon bimbit kerana anda akan menggunakan mudah alih pada kebanyakan masa. Mereka juga harus mempunyai sokongan mudah alih VPN yang luas yang boleh anda hubungi jika anda menghadapi masalah.

Petua # 3 - Dasar Privasi VPN

Anda juga harus melihat dasar privasi pembekal perkhidmatan VPN. Terdapat banyak pembekal di luar sana yang mengambil dasar privasi dengan sangat ringan. Pergi ke penyedia yang mempunyai dasar keselamatan dan privasi yang ketat. Pastikan mereka tidak menyimpan log aktiviti dan data atau maklumat dalam talian anda yang lain.

Secara ringkas

Ini adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan jika anda mencari VPN, jadi anda boleh menggunakan aplikasi Instagram anda dengan selamat dan selamat. VPN bukan sahaja membolehkan anda menikmati penggunaan Instagram, tetapi ia juga akan memberi anda keselamatan dalam talian. Dengan ini, anda selesa menggunakan Instagram tanpa rasa takut kepada seseorang yang mengenali anda atau seseorang memberi anda iklan yang anda tidak mahu lihat. Anda juga selamat bahawa tiada siapa yang menyensor atau menjejaki setiap langkah anda.

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments