Facebook čuva svoje konkurente koristeći vlastiti VPN

[ware_item id=33][/ware_item]

Facebook je toliko popularan trend 21. stoljeća da netko ko ga ne koristi gleda namrštenih obrva. Bez sumnje, Facebook je postao "digitalni dom" većine ljudi širom svijeta. Iako ćete tvrditi da znate sve kako možete koristiti Facebook, možda niste svjesni kako Facebook koristi svoju "pametnu tehnologiju" da osvoji srca svojih korisnika. korisnici. Evo nekoliko činjenica o Facebooku što bi vam moglo biti zanimljivo, pa čak i šokantno ako su vam nove.


Facebook dinamika razmišljanja

Facebook je imao brojku od preko 2,27 milijardi korisnika u trećem tromjesečju 2018., ali ne vjeruje samo sjediti na kauču i gledati kako njegova platforma svakodnevno radi. Umjesto toga, sjedi u stolici za razmišljanje i razmišlja o tome koji će joj biti sljedeći potez za nadmetanje sa svojim tehnološkim konkurentima. I ne samo to, već se i nesnosno klati performansama svojih konkurenata.

To je istina! Iako FB ima moć, utjecaj, resurse i sve ono o čemu bi tvrtka ikada sanjala, još uvijek pazi na svoje konkurente i njihove potencijalne prijetnje od preuzimanja. Vjerojatno je zato prerasla u tehnološkog diva kakvog poznajemo danas.

Hrana za razmišljanje:

Iako nema ničeg lošeg u nadzoru nad vašim konkurentima u industriji kako bi se što bolje natjecali s njima, još uvijek je pitanje kako to učiniti.

Kako Facebook vreba oko natjecatelja

Nedavno je u javnom dokumentu utvrđeno da Facebook pazi na svoje konkurente dobivanjem informacija pomoću vlastitog VPN-a. Sada, generalno, VPN-ovi ne trebaju voditi zapisnike i podatke svojih korisnika. Međutim, Facebookov VPN uspio je dobiti podatke svojih korisnika, dajući Facebooku predstavu o tome kako njegovi konkurenti djeluju na tržištu. Voila! Dakle, VPN je sve što se tamo potajno kuha!

Dokumentirani dokaz

Britanski zakonodavci nedavno su objavili predmemoriju dokumenata, a dio tih priručnih memorija bili su dokumenti s Facebookovih poslužitelja. U tim je datotekama utvrđeno da tehnološki gigant prati svoje konkurente, među kojima su Snapchat i WhatsApp. Da, WhatsApp koji je kasnije kupio Facebook 2014. godine, ali u vrijeme izrade ovog izvještaja, još uvijek je bio konkurencija. Zahvaljujući nadzoru, Facebook je znao koliko je važno kupiti WhatsApp!

Dakle, interni su dokumenti označeni kao "vrlo povjerljivi". Ti su dokumenti uključivali prezentacijski podatak iz 2013. godine. Podaci su usporedba "dosega" Facebooka i njegovih konkurentskih tvrtki - WhatsApp i Snapchat.

Statistika izvješća

Prema prezentaciji dijapozitiva, Snapchat-ova iPhone aplikacija zauzela je 16 mjesto s dosegom od 13,2 posto. S druge strane, Facebook-ova vlastita platforma za razmjenu poruka Messenger zauzela je 15 mjesto i dosegla je 13,7 posto.

Facebook njuška konkurente koristeći njegov VPN

WhatsApp je uspio osigurati američko tržište jer ima velik doseg u SAD-u. Zapravo je zauzeo treće mjesto kada je u pitanju internetska aplikacija za razmjenu poruka. Skype je rangiran na prvo mjesto, a Facebook messenger na drugom mjestu na prezentacijskom dijapozitivu koji je povučen 2013. godine.

Također, Facebook Messenger je zaostao za WhatsApp-om u pogledu angažmana, jer je WhatsApp bio dvostruko veći od Facebooka u ukupnom broju poslanih poruka.

Facebook's Takeaway

Iako je Facebook prednjačio u ovoj igri prema ovom vrlo povjerljivom dokumentu, ipak je razlika bila vrlo mala. Zbog toga nije bilo iznenađujuće kada bi dvije aplikacije uskoro dominirale. Zbog toga Facebook pomno nadgleda dvije aplikacije, jer su predstavljale veliku prijetnju Facebooku, što točno definira zašto je krenuo u kupnju WhatsAppa i dva puta pokušao kupiti Snapchat.

Kontroverze protiv Facebooka

E sad, možda se pitate kako je Facebook uspio dobiti ove vrlo povjerljive i osjetljive podatke. Kao što je ranije rečeno, bila je to putem vlastite VPN ili Virtualne privatne mreže, zvane Onavo (Pogledajte zašto kupnja VPN-ova za osobnu upotrebu postaje danas tako česta?).

Međutim stjecanje Facebooka, Onavo, u industriji je vrlo kontroverzna s kojom je oduvijek bila povezana korporativni špijunski softver. Onavo je poznat po tome što čuva zapise svojih korisnika. To je bio razlog što je Facebook mogao dobiti podatke o dosegu svojih konkurenata.

Iako je privatno nezakonito i nemoguće je postići zbog pravnih posljedica, vođenje evidencije korisnika ili nadzor nažalost su vrlo česte na razini velikih igara, poput NSA, vladine organizacije koja vrši nadzor nad osobnim podacima..

Međutim, Onavo je uklonjen iz Appleove aplikacije ove godine. To je u skladu s Appleovim novim smjernicama za razvojne programere. Prema svojim smjernicama, zabranjuje programerima ili aplikacijama da prikupljaju podatke od svojih korisnika.

Kasnije je Apple pojasnio da uklanjanje Onava u trgovinu nije zbog Facebooka, iako je promjena u smjernicama za razvojne programere uslijedila nakon što je izašao problem o Facebooku koji koristi Onavo da preskoči svoje konkurente..

Iako Onavo više nije u Apple trgovini, oni koji su ga preuzeli prije takve promjene, još uvijek mu mogu pristupiti i koristiti ga. Dostupna je i na Google Play Storeu.

Facebook priznanje

Facebook nije priznao da je Onavo koristio u njuškanju svojih konkurenata. Međutim, priznalo je da podatke tvrtke Onavo druge godine koriste druge web stranice i aplikacije za provođenje analize tržišta i istraživanja.

Facebook je također dodao da su vrlo jasni u Onavo uvjetima korištenja. Oni jasno informiraju one koji će preuzeti i koristiti VPN o vrsti podataka koje će se prikupljati i kako će se te informacije koristiti.

S tim u vezi, korisnici imaju izbor hoće li preuzeti aplikaciju ili ne. Također su primijetili da korisnici imaju mogućnost promjene postavki privatnosti prilikom preuzimanja VPN-a. Oni mogu deaktivirati bilo koju vrstu prikupljanja podataka na postavci svoje VPN.

Međutim, iako korisnici imaju mogućnost promjene postavki svoje aplikacije, VPN koji prikuplja informacije od svojih korisnika prijetnja je mrežnoj privatnosti.

VPN-ovi su ozbiljno primili obavijest o internetskoj sigurnosti i privatnosti

Stoga je većina komercijalnih VPN-ova, posebno velika na tržištu, dala dodatnu pozornost internetskoj sigurnosti i privatnosti. Na prvom mjestu su to njihovi proizvodi kada je u pitanju osobna upotreba. Međutim, ako VPN vodi evidencije, aktivnosti, vremenske oznake ili druge važne podatke o korisnicima, to može nanijeti puno štete korisnicima i stvoriti ozbiljne pravne probleme za malu tvrtku, nije ni čudo kad je to imao za tako veliku tvrtku kao što je Facebook.

Ako se pronađu, ovi se zapisnici mogu koristiti za praćenje korisnika i nanošenje štete njemu. Iako se tvrdnja Facebooka odnosi na istraživanje tržišta i da se korisnici mogu odlučiti promijeniti svoju postavku podataka o prikupljanju, VPN ne bi smio čuvati zapisnike ili podatke svojih korisnika.

Točno je da korisnici imaju mogućnost preuzimanja VPN aplikacije ili ne. A za korisnike koji jako cijene svoju internetsku privatnost i ne bi željeli biti dio istraživanja tržišta, mogu potražiti druge pouzdane VPN-ove na tržištu kako bi dodali zaštitu svojim uređajima..

Akvizicije Facebooka nakon temeljitog nadzora

U pokušaju da u potpunosti dominira na tržištu, Facebook je bio u potrazi za aplikacijama ili tehnologijom. Vrlo su agresivni u kupnji tvrtki. To je vrlo točno kada su stekli Instagram.

Facebook je također ponudio da Snapchat kupi u 2013. za 3 milijarde američkih dolara. Međutim, Snapchat je izvršni direktor Evan Spiegel uvijek brzo odbija ponudu.

Facebook je godinama pokušavao privući kompaniju. Međutim, to nije uspio i samo je odlučio ponoviti Instagram značajku Story i uključiti je u Facebook.

Facebook je također pokušao kupiti WhatsApp s ogromnim iznosom od 16 milijardi američkih dolara, gdje je uspio nabaviti aplikaciju za koju se zna da ga masovno prate diljem SAD-a..

Završna riječ

Tehnologija se i dalje mijenja i razvija. Ova imena možda danas dominiraju na tržištu, ali tko zna u skoroj budućnosti Facebook će moći potpuno dominirati i kupiti sve svoje konkurente. S druge strane, jedan natjecatelj može se pojaviti i izazvati vladavinu Facebooka i može promijeniti plimu. Nikad ne znamo. Međutim, nadgledanje njegovih konkurenata možda je bilo fer igra u hladnom ratu između konkurenata, ali sigurno je da nije pošteno za korisnike koji se zalažu za privatnost u ovom digitalnom dobu. Pazite na mrežni nadzor!

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments