Facebook na svojih tekmovalcih bega po lastnem VPN-ju

[ware_item id=33][/ware_item]

Facebook je tako priljubljen trend 21. stoletja, da nekdo, ki ga ne uporablja, gleda z namrščenimi obrvmi. Brez dvoma je Facebook postal "digitalni dom" večine ljudi po vsem svetu. Čeprav bi trdili, da veste, kako vse lahko uporabljate Facebook, se morda ne zavedate, kako Facebook uporablja svojo "pametno tehnologijo" za osvajanje srca svojih uporabnikov. uporabnikov. Tu je nekaj dejstev o Facebooku, kar bi se vam lahko zdelo zanimivo in celo šokantno, če vam bodo novo.


Facebookova dinamika razmišljanja

Facebook je imel v tretjem četrtletju 2018 več kot 2,27 milijarde uporabnikov, vendar samozavestno ne sedi na kavču in vsak dan opazuje, kako njegova platforma deluje. Namesto tega sedi v razmišljajočem stolu in razmišlja o tem, kaj bo njegova naslednja poteza, da tekmuje s svojimi tehnološkimi tekmeci. Pa ne le to, tudi na sneg se prikrade na nastope svojih konkurentov.

To je res! Čeprav ima FB moč, vpliv, vire in vse, o čemer bi podjetje kdaj sanjalo, še vedno pazi na svoje konkurente in njihove potencialne grožnje s prevzemom. Verjetno je zato prerasel v tehnološkega velikana, kakršnega poznamo danes.

Hrana za misli:

Čeprav ni nič narobe, če opazujete, kako vaši konkurenti nastopajo v panogi, da bi z njimi bolje konkurirali, je še vedno vprašanje, kako to počnejo.

Kako Facebook vre okoli tekmovalcev

Pred kratkim so v javnem dokumentu ugotovili, da je Facebook pazi na svoje konkurente s pridobivanjem informacij s pomočjo lastnega VPN-ja. Zdaj na splošno VPN-ji ne bi smeli voditi dnevnikov in podatkov svojih uporabnikov. Vendar pa, Facebookov VPN je lahko dobil podatke svojih uporabnikov, dajanje Facebooku predstave o uspešnosti njegovih konkurentov na trgu. Voila! Torej, VPN je vse, kar se skrivaj kuha!

Dokumentiran dokaz

Britanski zakonodajalci so nedavno izdali predpomnilnik dokumentov, del teh predpomnilnikov pa so bili dokumenti s Facebookovih strežnikov. Iz teh datotek je bilo ugotovljeno, da tehnološki velikan spremlja svoje konkurente, med katerimi sta Snapchat in WhatsApp. Da, WhatsApp, ki ga je kasneje leta 2014 kupil Facebook, v času tega poročila pa je bil še vedno konkurent. Zahvaljujoč nadzoru je Facebook vedel, kako pomembno je kupiti WhatsApp!

Tako so bili interni dokumenti označeni kot "zelo zaupno". Ti dokumenti so vsebovali predstavitveni diapozitiv iz leta 2013. Podatki so primerjava "dosega" Facebooka in njegovih konkurenčnih podjetij - WhatsApp in Snapchat.

Statistika poročila

Glede na diapozitivno predstavitev se je aplikacija Snapchat iPhone uvrstila na 16. mesto in dosegla 13,2 odstotka. Po drugi strani se je na Facebookovi lastni platformi za sporočanje Messenger uvrstila na 15. mesto in dosegla 13,7 odstotka.

Facebook potuje tekmovalce, ki uporabljajo njegov VPN

WhatsApp je uspel zavarovati ameriški trg, saj ima velik doseg v ZDA. Pravzaprav je zasedel tretje mesto, ko je šlo za aplikacijo za spletno sporočanje. Skype se je uvrstil na prvo mesto, Facebook messenger pa na drugo mesto na predstavitvenem diapozitivu, ki je bil umaknjen leta 2013.

Prav tako je Facebook-ov Messenger zaostajal za WhatsApp-om v smislu posla, saj je bil WhatsApp dvakrat višji od Facebooka glede na skupno število poslanih sporočil.

Facebook's Takeaway

Čeprav je bil Facebook v tej igri v skladu s tem zelo zaupnim dokumentom, pa je razlika kljub temu zelo majhna. Zato ni bilo presenetljivo, če bosta obe aplikaciji kmalu prevladali. Zato je Facebook natančno spremljal obe aplikaciji, saj sta predstavljali veliko grožnjo Facebooku, ki natančno določa, zakaj je šel v nakup WhatsApp-a in dvakrat poskusil kupiti Snapchat.

Spori proti Facebooku

Zdaj se morda sprašujete, kako je Facebooku uspelo pridobiti te zelo zaupne in občutljive podatke. Kot že rečeno, je šlo prek lastnega VPN-ja ali virtualnega zasebnega omrežja, imenovanega Onavo (poglejte, zakaj je nakup VPN-jev za osebno uporabo v teh dneh tako pogost?).

Vendar pa pridobitev Facebooka, Onavo, je v industriji zelo kontroverzna, saj je bila od nekdaj povezana vohunska programska oprema podjetja. Onavo je znan po tem, da vodi dnevnike svojih uporabnikov. To je bil razlog, da je Facebook lahko pridobil podatke o dosegu svojih konkurentov.

Čeprav je zasebno nezakonito in ga zaradi pravnih posledic ni mogoče doseči, je vodenje dnevnikov uporabnikov ali nadzor žal zelo pogosto na ravni velikih iger, kot je NSA, vladna organizacija, ki pregleduje osebne podatke.

Vendar je Onavo letos odstranjen iz Applove aplikacije. To je skladno z Applovimi novimi smernicami za razvijalce. V skladu s svojimi smernicami prepoveduje razvijalcem ali aplikacijam, ki zbirajo podatke od svojih uporabnikov.

Kasneje je Apple razjasnil, da odstranitev Onava v trgovino ni posledica Facebookove težave, čeprav je sprememba njihovih smernic za razvijalce prišla po tem, ko je izšla tema o Facebooku, ki uporablja Onavo, da se prebije na konkurente..

Čeprav Onavo ni več v Apple trgovini, lahko tisti, ki so ga prenesli pred takšno spremembo, še vedno dostopajo in uporabljajo. Na voljo je tudi v trgovini Google Play.

Facebookovo priznanje

Facebook ni priznal uporabe Onavo pri vohunjenju svojih konkurentov. Vendar je priznalo, da podatke Onavo že vrsto let uporabljajo druge spletne strani in aplikacije za izvajanje tržnih analiz in raziskav.

Facebook je še dodal, da so v Pogojih uporabe Onavo zelo jasni. Tisti, ki bodo naložili in uporabljali VPN, jasno obveščajo o vrsti informacij, ki bodo zbrane, in kako se bodo te informacije uporabljale.

S tem imajo uporabniki možnost izbire, ali bodo aplikacijo prenesli ali ne. Opozorili so tudi, da imajo uporabniki možnost prenosa nastavitev zasebnosti ob prenosu VPN-ja. V nastavitvi VPN-ja lahko deaktivirajo katero koli vrsto zbiranja podatkov.

Kljub temu da imajo uporabniki možnost spreminjanja nastavitev svoje aplikacije, VPN, ki zbira podatke od svojih uporabnikov, grozi zasebnosti v spletu.

VPN-ji so dobili resno obvestilo o spletni varnosti in zasebnosti

Zato je večina komercialnih VPN-jev, zlasti velika na trgu, dala posebno pozornost spletni varnosti in zasebnosti. V prvi vrsti gre za njihove izdelke, ko gre za osebno uporabo. Če pa VPN vodi dnevnike, dejavnosti, časovne žige ali druge pomembne informacije uporabnika, lahko to uporabnikom povzroči veliko škode in tudi majhnemu podjetju ustvari resne pravne težave, nič čudnega, kdaj je imel tako veliko podjetje, kot je Facebook.

Ti dnevniki se lahko uporabijo za sledenje uporabniku in njihovo škodo. Čeprav se Facebookova trditev nanaša na tržne raziskave in da se lahko uporabniki odločijo za spremembo nastavitve podatkov za zbiranje, VPN ne sme voditi dnevnikov ali podatkov svojih uporabnikov.

Res je, da imajo uporabniki možnost, da naložijo aplikacijo VPN ali ne. In za uporabnike, ki zelo cenijo svojo spletno zasebnost in ne bi radi bili del tržnih raziskav, lahko na trgu poiščejo druge zaupanja vredne VPN-je, da bi zaščitili svoje naprave..

Pridobitve Facebooka po temeljitem nadzoru

V poskusu popolne prevlade na trgu je Facebook že iskal aplikacije ali tehnologijo. Pri nakupu podjetij so zelo agresivni. To zelo drži, ko so pridobili Instagram.

Facebook je tudi ponudil, da je leta 2013 kupil Snapchat za 3 milijarde ameriških dolarjev. Vendar pa je Snapchat glavni izvršni direktor Evan Spiegel ponudbo vedno hitro zavrne.

Facebook je dolga leta skušal preganjati podjetje. Vendar pa je neuspešno in pravkar se je odločil za kopiranje Instagram-ove funkcije Story in vključitev na Facebook.

Facebook je poskušal kupiti WhatsApp z ogromno 16 milijard ameriških dolarjev, kjer mu je uspelo pridobiti aplikacijo, za katero je znano, da jo množično spremljajo po vsej ZDA.

Zaključna beseda

Tehnologija se še naprej spreminja in razvija. Ta imena morda danes prevladujejo na trgu, toda kdo ve, da bo Facebook v bližnji prihodnosti lahko povsem prevladoval in kupil vse svoje konkurente. Po drugi strani se lahko pojavi en tekmovalec in izzove vladarstvo Facebooka in lahko spremeni pimo. Nikoli ne vemo. Vendar je raziskovanje njegovih konkurentov v hladni vojni med konkurenti morda pošteno, vendar zagotovo ni pravično za uporabnike, ki v tej digitalni dobi gledajo na zasebnost. Pazite na spletni nadzor!

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments