Фацебоок чува своје конкуренте користећи сопствени ВПН

[ware_item id=33][/ware_item]

Фацебоок је толико популаран тренд 21. века да неко ко га не користи гледа са намрштених обрва. Без сумње, Фацебоок је постао "дигитални дом" већине људи широм света. Иако бисте тврдили да знате све како можете користити Фацебоок, можда нисте ни свесни како Фацебоок користи своју „паметну технологију“ да освоји срца својих корисника. корисника. Ево неколико чињеница о Фацебооку које би вам могле бити занимљиве, па чак и шокантне ако су вам нове.


Фацебоок динамика размишљања

Фацебоок је имао треће од 2,27 милијарди корисника у трећем кварталу 2018. године, али не верује самоуверено на кауч и свакодневно гледа своју платформу. Уместо тога, седи у столици која размишља, и размишља шта ће бити њен наредни потез у надметању са својим технолошким конкурентима. И не само то, већ се лукаво шепури на перформансе својих конкурената.

То је истина! Иако ФБ има моћ, утицај, ресурсе и све оно о чему би компанија икада сањала, још увек надгледа своје конкуренте и њихове потенцијалне претње да ће је преузети. Вероватно је због тога прерасло у технолошког гиганта каквог познајемо данас.

Дајем динар за то што мислиш:

Иако нема ништа лоше у гледању ваших конкурената у индустрији како би се што боље надметали са њима, још увек је питање како то раде.

Како Фацебоок вреба око такмичара

Недавно је у јавном документу утврђено да Фацебоок пази на своје конкуренте добијањем информација користећи сопствени ВПН. Сада, генерално, ВПН-ови не треба да воде евиденције и податке својих корисника. Међутим, Фацебоок-ов ВПН успео је да добије податке својих корисника, дајући Фацебооку представу о томе како његови конкуренти раде на тржишту. Воила! Дакле, ВПН је све што се тамо тајно куха!

Документовани доказ

Британски законодавци недавно су објавили кеш докумената, а део тих предмеморија су документи са Фацебоок-ових сервера. У овим датотекама је откривено да технолошки гигант пази на своје конкуренте, међу којима су Снапцхат и ВхатсАпп. Да, ВхатсАпп, који је касније купио Фацебоок 2014. године, али у време овог извештаја, још увек је био конкуренција. Захваљујући надзору, Фацебоок је знао колико је важно купити ВхатсАпп!

Дакле, интерни документи су означени као "веома поверљиво". Ови документи укључују презентацијски податак из 2013. године. Подаци су поређење „домета“ Фацебоока и његових конкурентских компанија - ВхатсАпп и Снапцхат.

Статистика извештаја

Према презентацији презентација, иПхоне-ова Снапцхат апликација заузела је 16 место са досегом од 13,2 процента. С друге стране, сопствена Фацебоок платформа за размену порука Мессенгер заузела је 15 место и достигла је 13,7 процената.

Фацебоок њушка конкуренте користећи његов ВПН

ВхатсАпп је био у стању да осигура тржиште САД-а, јер има значајан домет у САД-у. Заправо је заузео треће место када је у питању апликација за размену порука на мрежи. Скипе је на првом месту, а Фацебоок мессенгер на другом месту на презентацијском дијапозитиву који је повучен 2013. године.

Такође, Фацебоок-ов Мессенгер је заостао за ВхатсАпп-ом у погледу ангажмана, јер је ВхатсАпп био двоструко већи од Фацебоока у укупном броју послатих порука.

Фацебоок'с Такеаваи

Иако је Фацебоок напредовао у овој игри према овом веома поверљивом документу, ипак је разлика била врло мала. Због тога није било изненађујуће ако ће двије апликације ускоро доминирати. Зато Фацебоок помно надгледа две апликације, јер су представљале велику претњу Фацебооку, што дефинише тачно зашто је кренуо у куповину ВхатсАппа и два пута покушао купити Снапцхат.

Контроверзе против Фацебоока

Сада се можда питате како је Фацебоок успео да добије ове веома поверљиве и осетљиве податке. Као што је раније речено, то је било кроз сопствену ВПН или виртуелну приватну мрежу, звану Онаво (Погледајте зашто куповина ВПН-а за лично коришћење постаје данас толико уобичајена?).

Међутим куповина Фацебоок-а, Онаво, у индустрији је веома контроверзна с којом је одувек била повезана корпоративни шпијунски софтвер. Онаво је познат по томе што чува дневнике својих корисника. То је био разлог што је Фацебоок успео да добије податке о досегу својих конкурената.

Иако је приватно илегално и немогуће је добити због правних последица, вођење евиденције корисника или надзор је нажалост врло често на нивоу великих игара, као што је НСА, владина организација која истражује личне податке.

Међутим, Онаво је уклоњен из Аппле-ове апликације ове године. То је у складу са Аппле-овим новим смерницама за програмере. Према својим смерницама, он забрањује програмерима или апликацијама да сакупљају податке од својих корисника.

Касније је Аппле појаснио да уклањање Онава у продавницу није због Фацебоока, иако је промена њихових смерница за развојне програмере уследила након што је изашао проблем о Фацебооку који користи Онаво да пређе на своје конкуренте..

Иако Онаво више није у Аппле продавници, они који су га преузели пре такве промене још увек му могу приступити и користити га. Такође је доступна у Гоогле Плаи продавници.

Фацебоок'с Цонфессион

Фацебоок није признао да је Онаво користио у надмудривању својих конкурената. Међутим, признало је да податке компаније Онаво користе друге веб странице и апликације за анализу тржишта и истраживање већ дужи низ година.

Фацебоок је такође додао да су они врло јасни у Онаво условима коришћења. Они јасно обавештавају оне који ће преузети и користити ВПН о врсти информација које ће се прикупљати и како ће се те информације користити.

С тим у вези, корисници имају могућност избора да ли ће преузети апликацију или не. Такође су приметили да корисници имају могућност да промене своје поставке приватности приликом преузимања ВПН-а. Они могу да деактивирају било коју врсту прикупљања података на подешавању свог ВПН-а.

Међутим, иако корисници имају могућност да промене подешавања своје апликације, ВПН који прикупља информације од својих корисника представља претњу за приватност на мрежи.

ВПН-ови су озбиљно примили обавештења о безбедности и приватности на мрежи

Стога је већина комерцијалних ВПН-ова, посебно велика на тржишту, дала додатну пажњу интернетској сигурности и приватности. На првом месту су то њихови производи када је у питању лична употреба. Међутим, ако ВПН води евиденције, активности, временске ознаке или друге важне информације о корисницима, то може нанијети много штете корисницима и створити озбиљне правне проблеме за малу компанију, није ни чудо када је то имао за тако велику компанију као што је Фацебоок.

Ови записници, ако су доступни, могу се користити за праћење корисника и наношење штете њима. Иако се тврдња Фацебоока односи на истраживање тржишта и да се корисници могу одлучити да промијене поставку података за прикупљање података, ВПН не смије водити евиденције или податке својих корисника.

Тачно је да корисници имају могућност да преузму ВПН апликацију или не. А за кориснике који веома цене своју приватност на мрежи и не желе да учествују у истраживању тржишта, могу потражити друге поуздане ВПН-ове на тржишту да додају заштиту својим уређајима..

Аквизиције Фацебоока након детаљног надзора

У покушају да у потпуности доминира на тржишту, Фацебоок је био у потрази за апликацијама или технологијом. Они су врло агресивни у куповини компанија. То је тачно када су купили Инстаграм.

Фацебоок је такође понудио да купи Снапцхат у 2013. за три милијарде америчких долара. Међутим, Снапцхат-ов главни извршни директор Еван Спиегел увек брзо одбија понуду.

Фацебоок је годинама покушавао да привуче компанију. Међутим, то није успио и само сам одлучио да реплицира Инстаграм-ову Стори функцију и укључи је у Фацебоок.

Фацебоок је такође покушао да купи ВхатсАпп са огромним износом од 16 милијарди америчких долара, где је успео да купи апликацију за коју се зна да ће је масовно пратити широм САД-а..

Завршна реч

Технологија се наставља мењати и развијати. Ова имена можда данас доминирају на тржишту, али ко зна у блиској будућности Фацебоок ће моћи потпуно доминирати и купити све своје конкуренте. С друге стране, један такмичар може изаћи и оспорити владавину Фацебоока и може променити плиму. Никад не знамо. Међутим, истраживање његових конкурената можда је било фер игра у хладном рату између конкурената, али сигурно је да није фер за кориснике који се залажу за приватност у овом дигиталном добу. Пазите на мрежни надзор!

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments