Facebook adalah Snooping pada Pesaingnya Menggunakan VPN Sendiri

[ware_item id=33][/ware_item]

Facebook adalah satu trend yang popular pada abad ke 21 bahawa seseorang yang tidak menggunakannya dilihat dengan alis yang menyengat. Tidak syak lagi, Facebook telah menjadi "rumah digital" kebanyakan orang di seluruh dunia. Walaupun anda mendakwa anda tahu semua cara anda boleh menggunakan Facebook, anda mungkin tidak mengetahui bagaimana Facebook menggunakan "teknologi pintar "nya untuk memenangi hati para penggunanya. pengguna. Berikut adalah beberapa fakta mengenai Facebook tentang apa yang anda mungkin menarik dan mengejutkan jika mereka baru kepada anda.


Dinamik Pemikiran Facebook

Facebook mempunyai kira-kira 2.27 bilion pengguna pada suku ketiga 2018, tetapi ia tidak yakin duduk di sofa dan menonton kerja platformnya setiap hari. Sebaliknya, ia duduk di kerusi pemikir, memikirkan apa yang akan menjadi langkah seterusnya untuk bersaing dengan pesaing teknologinya. Bukan itu sahaja, ia juga menyelidiki prestasi pesaingnya.

Itu betul! Walaupun FB mempunyai kuasa, pengaruh, sumber daya, dan segala yang dimimpikan oleh syarikat itu, ia masih mengawasi para pesaingnya dan ancaman potensi mereka untuk mengambil alihnya. Mungkin itu sebabnya ia menjadi gergasi teknologi yang kita tahu hari ini.

Makanan untuk berfikir:

Walaupun tidak ada yang salah dengan menonton pesaing anda melakukan dalam industri untuk lebih bersaing dengan mereka, ia masih menjadi persoalan tentang bagaimana mereka melakukannya.

Bagaimana Facebook Lurks Sekitar Pesaing

Baru-baru ini, dalam dokumen awam, ia mendapati bahawa Facebook mengawasi pesaingnya dengan mendapatkan maklumat menggunakan VPN sendiri. Sekarang, secara amnya, VPN tidak sepatutnya menyimpan log dan data penggunanya. Walau bagaimanapun, VPN Facebook dapat memperoleh data penggunanya, memberi Facebook idea bagaimana pesaingnya melakukan di pasaran. Voila! Jadi, VPN adalah semua yang telah dimasak di sana secara rahsia!

Bukti Dokumentasi

Ahli Parlimen UK baru-baru ini mengeluarkan cache dokumen, dan sebahagian daripada cache dokumen itu adalah dokumen dari pelayan Facebook. Ia didapati dalam fail-fail ini bahawa gergasi teknologi telah mengawasi para pesaingnya yang termasuk Snapchat dan WhatsApp. Ya, WhatsApp, yang kemudiannya dibeli oleh Facebook pada tahun 2014, tetapi pada masa laporan ini, masih menjadi pesaing. Terima kasih kepada pengawasan, Facebook tahu betapa pentingnya membeli WhatsApp!

Jadi, dokumen dalaman dilabel "sangat sulit". Dokumen-dokumen ini termasuk slaid persembahan 2013 data. Data ini adalah perbandingan "jangkauan" Facebook dan syarikat bersaingnya- WhatsApp dan Snapchat.

Statistik Laporan

Menurut persembahan slaid, aplikasi iPhone Snapchat menduduki tempat 16 dengan jangkauan 13.2 peratus. Sebaliknya, platform pemesejan Facebook Messenger sendiri menduduki tempat 15 dan mencapai 13.7 peratus.

Facebook mengintip pesaing menggunakan VPNnya

WhatsApp berjaya menjamin pasaran Amerika Syarikat kerana ia mempunyai jangkauan Amerika yang besar. Ia sebenarnya menduduki tempat ketiga ketika datang ke aplikasi pemesejan dalam talian. Skype menduduki tempat pertama dan messenger Facebook menduduki tempat kedua dalam slaid persembahan yang diundur pada tahun 2013.

Juga, Messenger Facebook ditinggalkan oleh WhatsApp dari segi pertunangan, kerana WhatsApp adalah dua kali lebih tinggi daripada Facebook dari segi jumlah mesej yang dihantar.

Facebook Takeaway

Walaupun Facebook berada di hadapan dalam permainan ini menurut dokumen yang sangat sulit ini, tetapi masih perbezaannya sangat kecil. Itulah sebabnya tidak menghairankan sekiranya kedua-dua aplikasi akan dikuasai. Itulah sebabnya Facebook telah mengawasi kedua-dua aplikasi itu kerana ia merupakan ancaman besar kepada Facebook, yang menentukan tepat mengapa ia pergi membeli WhatsApp dan cuba membeli Snapchat dua kali.

Kontroversi Terhadap Facebook

Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana Facebook mampu mendapatkan data yang sangat sulit dan sensitif ini. Seperti yang dikatakan sebelum ini, ia melalui VPN atau Rangkaian Peribadi Maya sendiri yang dipanggil Onavo (Lihat mengapa membeli VPN untuk kegunaan peribadi menjadi begitu biasa hari ini?).

Walau bagaimanapun pengambilalihan Facebook, Onavo, sangat kontroversial dalam industri kerana ia sentiasa dikaitkan dengannya perisian pengintip korporat. Onavo telah dikenali kerana menyimpan log penggunanya. Inilah sebab mengapa Facebook dapat memperoleh data jangkauan pesaingnya.

Walaupun secara persendirian menyalahi undang-undang dan mustahil untuk dicapai kerana akibat undang-undang yang terlibat, menyimpan log pengguna atau pengawasan malangnya sangat biasa pada tahap permainan besar, seperti NSA, sebuah organisasi pemerintah yang menyelidiki data peribadi.

Walau bagaimanapun, Onavo telah dikeluarkan dari Apple App tahun ini. Ini adalah sejajar dengan garis panduan pemaju baru Apple. Menurut garis panduannya, ia melarang pemaju atau aplikasi yang mengumpul data daripada penggunanya.

Kemudian, Apple menjelaskan bahawa penyingkiran Onavo di kedai bukan disebabkan isu Facebook, walaupun perubahan dalam garis panduan pemaju mereka datang selepas isu mengenai Facebook menggunakan Onavo untuk mengintip ke pesaingnya keluar.

Walaupun Onavo tidak lagi di kedai Apple, mereka yang telah memuat turunnya sebelum perubahan itu, masih boleh mengakses dan menggunakannya. Ia juga boleh didapati di Google Play Store.

Pengakuan Facebook

Facebook tidak mengakui penggunaan Onavo dalam mengintip pesaingnya. Walau bagaimanapun, ia mengakui bahawa data Onavo telah digunakan oleh laman web dan aplikasi lain untuk menjalankan analisis pasaran dan penyelidikan selama bertahun-tahun.

Facebook juga menambah bahawa mereka sangat jelas dalam istilah penggunaan Onavo. Mereka dengan jelas memberitahu mereka yang akan memuat turun dan menggunakan VPN mengenai jenis maklumat yang akan dikumpulkan dan bagaimana maklumat ini akan digunakan.

Dengan ini, pengguna mempunyai pilihan jika mereka akan memuat turun aplikasi atau tidak. Mereka juga menyatakan bahawa pengguna mempunyai pilihan untuk menukar tetapan privasi mereka semasa memuat turun VPN. Mereka boleh menyahaktifkan apa-apa jenis pengumpulan data pada tetapan VPN mereka.

Walau bagaimanapun, walaupun pengguna mempunyai pilihan untuk menukar tetapan aplikasi mereka, VPN mengumpul maklumat daripada pengguna adalah ancaman kepada privasi dalam talian.

VPN 'Memanggil Notis Keselamatan dan Privasi Dalam Talian

Oleh itu, kebanyakan VPN komersial, terutama yang besar di pasaran, memberi perhatian lebih kepada keselamatan dan privasi dalam talian. Di tempat pertama, apakah produk mereka untuk kegunaan peribadi. Walau bagaimanapun, jika VPN menyimpan log, aktiviti, cap waktu atau maklumat penting pengguna lain, ini boleh menyebabkan banyak kerosakan kepada pengguna dan juga membuat isu undang-undang yang serius untuk sebuah syarikat kecil, tidak hairanlah apabila ia mempunyai syarikat besar seperti Facebook.

Log ini, jika dicapai, boleh digunakan untuk mengesan pengguna dan mencederakan mereka. Walaupun tuntutan Facebook adalah mengenai penyelidikan pasaran dan pengguna boleh memilih untuk mengubah tetapan data pengumpulannya, VPN tidak seharusnya menyimpan log atau data penggunanya.

Memang benar pengguna mempunyai pilihan untuk memuat turun aplikasi VPN atau tidak. Dan bagi pengguna yang menghargai privasi dalam talian mereka dengan sangat dan tidak suka menjadi sebahagian daripada penyelidikan pasaran, mereka boleh mencari VPN yang dipercayai di pasaran untuk menambah perlindungan ke peranti mereka.

Pemerolehan Facebook Selepas Pengawasan Terperinci

Dalam usaha untuk menguasai sepenuhnya pasaran, Facebook telah mencari aplikasi atau teknologi. Mereka sangat agresif dalam membeli syarikat. Ini benar apabila mereka memperoleh Instagram.

Facebook juga menawarkan untuk membeli Snapchat pada tahun 2013 untuk 3 bilion dolar AS. Bagaimanapun, ketua pegawai eksekutif Snapchat Evan Spiegel sentiasa cepat menolak tawaran itu.

Facebook cuba merosakkan syarikat selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, ia gagal dan hanya membuat keputusan untuk meniru ciri Cerita Instagram dan memasukkannya ke Facebook.

Facebook juga cuba membeli WhatsApp dengan jumlah yang besar sebanyak 16 bilion dolar AS, di mana ia berjaya memperoleh aplikasinya yang diketahui mempunyai pengikut besar-besaran di seluruh Amerika Syarikat.

Menutup Kata

Teknologi terus berubah dan berkembang. Nama-nama ini mungkin menguasai pasaran hari ini, tetapi siapa tahu dalam masa terdekat Facebook akan dapat menguasai sepenuhnya dan membeli semua pesaingnya. Sebaliknya, satu pesaing boleh muncul dan mencabar pemerintahan Facebook dan mungkin mengubah arus. Kita tidak pernah tahu. Walau bagaimanapun, menyelidik pesaingnya mungkin menjadi perlawanan yang adil dalam perang dingin di antara pesaing tetapi ia pasti tidak adil bagi pengguna yang bersaing dalam era digital ini. Berhati-hati untuk pengawasan dalam talian!

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments