Да ли ВПН провајдери чувају корисничке податке? – Недавна истрага

[ware_item id=33][/ware_item]

Већина добављача виртуелних приватних мрежа (ВПН) врло озбиљно схвата сигурност и приватност на мрежи. То је неопходно јер је сам њихов сервис усредсређен на пружање безбедности на мрежи. Зато већина ових пружатеља ВПН услуга има строгу безбедносну политику. Ова безбедносна политика укључује не чување дневника корисничких активности, ИП адреса и других важних информација корисника.


Зато је недавно истраживање разматрало ове ВПН-ове и њихове политике у вези са безбедношћу на мрежи и колико су добро у току с тим. У истраживању је учествовало преко 100 ВПН-а која су прилично честа имена међу корисницима. Из студије је откривено да преко 26 од тих 100 ВПН услуга чува и прикупља информације од својих корисника. Неке од информација које чувају укључују ИП адресу, стварну локацију, податке о пропусној моћи и чак временске ознаке везе.

Пријетње приватности на мрежи и даље се повећавају током година. А уз Гооглеову и Фацебоок моћ да добију ваше информације и прате ваше активности, данас је заиста тешко бити анониман на Вебу.

Зато је потражња за ВПН-има сваке године све већа и већа, а очекује се да ће порасти у 2019. Трошкови потражње приближно ће достићи више од 70 милиона долара.

Агенције које прате ваше покрете

Међу најчешћа имена ВПН-а за која се зна да воде евиденције ваших активности укључују БуффередВПН, ХолаВПН, ХотспотСхиелд, АнонВПН, АцеВПН и ВПНГате. Међутим, њихове сигурносне политике наводе другачије.

Према њиховој безбедносној политици, они прате активност корисника, али не воде никакве записнике. Дакле, они немају евиденцију о својим активностима корисника.

Међутим, показало се да је то лажно код једног добављача са сједиштем у ХонгКонгу. То је након 24-годишњака Риана Лин-а, кога су агенти ФБИ-а ухапсили након што је његове евиденције разоткрио ВПН провајдер са сједиштем у Хонгконгу.

Риан Лин можда и није добар момак, међутим, чињеница да добављачи ВПН услуга могу давати информације агенцијама или организацијама (без обзира на разлог) је прилично забрињавајућа. То је очито супротност њиховој сигурносној политици.

Које су безбедносне политике ако нису истините?

Наведени ВПН провајдери и даље се држе својих безбедносних политика да не воде евиденцију, засновано на истрази извештаја ВПНОвервиев-а. Они воде евиденције о активностима и личним подацима својих корисника (телефонски број, адреса е-поште итд.) Такође чувају ИП адресе, податке о пропусној ширини и временске ознаке.

Нажалост, пружалац услуга са сједиштем у ХонгКонгу није једини који то ради. Остала позната ВПН-а попут Хотспот Схиелд-а и ХолаВПН-а наводно прикупљају податке од својих корисника.

Оно што можемо научити из овога је да нису сви ВПН-ови исти. Нису сви истинити својим речима или чак безбедносним политикама. Дакле, пре него што одаберете ВПН, добро је уложити време у одлучивање и проучавање њихових карактеристика и безбедносних политика. Важно је и проверити да ли је ВПН имао лоше податке о продаји корисничких података или чак чувању самог себе као евиденције корисника. И како бисте то сазнали одабиром ВПН-а? Овај чланак ће сигурно бити од користи у одлучујућем тренутку.

Ствари које треба проверити пре куповине ВПН-а

Са многим ВПН-овима који су данас на тржишту, тешко је одабрати прави који ће пружити интернетску сигурност коју тражимо. Да бисмо вам помогли да се одлучите, ево неких ствари које би требало да проверите пре куповине.

Њихова безбедносна политика

Све ВПН имају безбедносне смернице. Обавезно их прегледајте пре него што се претплатите на њихове услуге. Осигурајте да не чувају евиденције, податке или оно што је лично ваше. Можете га двоструко проверити на више начина. Један од начина је тражење вести о њима кршећи сопствену безбедносну политику.

Пренос на добављаче трећих страна

Милиони купаца траже ВПН-ове. Зато већина добављача ВПН услуга опслужује стотине или чак хиљаде клијената. Да би удовољили овом великом броју клијената, понекад им је потребна помоћ трећих центара података. Проверите да ли добављач ВПН услуга сарађује са поузданим центром података који има добру историју сигурности и позадину. Неки ВПН-ови чак и не дају своје сервере; они имају своје, што је најбоље што можете потражити. Такви врхунски ВПН-ови су НордВПН, ЕкпрессВПН, приватни приступ интернету (ПИА), ИПВанисх и ВипрВПН.

Виртуелне локације

Обим неких добављача ВПН услуга је велик. Неки од њих нису ограничени само на једну земљу, већ послужују на многим локацијама широм свијета. Неки чак имају тенденцију да дају виртуелне локације или креирају лажне. То би, међутим, могло бити штетно за кориснике јер би то могло довести до цурења ДНС-а. Велика имена у индустрији осигуравају да се с овим проблемом пажљиво поступа са снажним серверима.

Дељење равноправних партнера

Такође је добро знати да ли добављач ВПН услуга дозвољава вршњачко дељење или веб саобраћај са веб локација као што је БитТоррент. Већина ВПН-ова то допушта. НордВПН, на пример, омогућава веб саобраћај на веб локацијама за дељење датотека.

Начин плаћања

ПаиПал је најчешћи начин плаћања ВПН-ова. Неки од њих такође прихватају крипто валуте попут Битцоина. Дакле, ако желите потпуну анонимност ваше трансакције, они препоручују употребу крипто валуте.

У зависности од одабира плаћања, још увек је добро знати да ли провајдер ВПН не чува ваше осетљиве финансијске податке пратећи исправне и уобичајене начине плаћања.

Надам се да ће вам ови савети помоћи да пронађете прави ВПН. Имајте на уму да вам ВПН може пружити безбедност на мрежи која вам је потребна. Такође је препоручљиво брисати колачиће сваки пут када будете претраживали Интернет како бисте и сами заштитили своје податке.

БестВПНДеалс препоручује врхунске ВПН-ове који обезбеђују безбедност на мрежи

  1. НордВПН
  2. ЕкпрессВПН
  3. Приватни приступ интернету
  4. ВипрВПН
  5. ИПВанисх
James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments