Cara Menggunakan VPN dengan TOR untuk Perlindungan Online yang tidak ditentukan

[ware_item id=33][/ware_item]

Apabila anda melayari tanpa sebarang keselamatan seperti TOR atau Rangkaian Peribadi Maya, anda terdedah kepada penggodam dan penyampai data. Oleh itu, anda harus mula menggunakannya jika anda ingin menghalangnya daripada berlaku. 


Bagi orang yang tidak sedar, fikirkan apabila anda menyambung ke restoran pinggir jalan atau lapangan terbang antarabangsa dan anda mendapat semua amaran bahawa permintaan anda yang dihantar ke rangkaian mereka mungkin terdedah. Semua rangkaian, tetapi rangkaian awam yang tepat adalah terdedah kepada analisis lalu lintas.

Alat keselamatan ini penting bagi anda untuk melindungi maklumat peribadi anda seperti butiran kad kredit, nama pengguna anda, kata laluan, alamat, butiran hubungan serta data peribadi lain yang anda masukkan dalam talian. Ini lebih mudah dicuri apabila menggunakan Wi-Fi awam. 

Untuk melindungi diri anda dari semua peretasan dan pemeriksaan peringkat tinggi ini, Rangkaian Peribadi Maya atau TOR sangat disyorkan. 

Bagi mereka yang tidak tahu tentang Rangkaian Persendirian Maya dan TOR, saya mulakan dengan memberikan ulasan ringkas tentang dua perkara ini. 

VPN (Rangkaian Persendirian Maya) adalah sejenis rangkaian yang membolehkan pengguna menyemak imbas web dengan selamat dan tanpa nama.

TOR terutamanya bertujuan untuk menyembunyikan identiti pengguna dan aktiviti dalam talian mereka dari pengawasan dengan memisahkan pengenalan dan penghalaan. Kedua-dua rangkaian mempunyai satu ciri umum iaitu privasi.

Menggunakan Tor dan VPN - Analisis Terperinci

Menggunakan kedua-dua Tor dan VPN boleh menjadi rumit, dan bahkan berbahaya jika dilakukan secara tidak wajar. Routing VPN lalu lintas melalui Tor atau sebaliknya mempunyai manfaat utama dan kelemahan tertentu, bergantung pada model ancaman anda. 

Kedua-dua perkhidmatan ini menyediakan elemen privasi, tetapi apa yang kebanyakan orang tidak menyedari ialah apabila anda menggabungkan kedua-dua rangkaian ini, hasilnya tidak dapat dipercaya. Sambungan ini boleh dilakukan dalam Rangkaian Peribadi Maya melalui TOR atau TOR melalui Rangkaian Persendirian Maya. Kedua-duanya mempunyai kebaikan dan keburukan. Apabila menggunakan Rangkaian Peribadi Maya melalui TOR, anda perlu menyambung dahulu ke Tor dan kemudian ke pelayan Rangkaian Peribadi Maya.

Komputer anda akan;

 -> Menyulitkan dengan VPN-> Tor -> VPN -> Internet.

Satu pelayan Rangkaian Peribadi Maya yang hebat adalah ExpressVPN, selepas melancarkan laman bawangnya. Oleh kerana itu, anda menyambung ke TOR terlebih dahulu, dan pelayan Rangkaian Peribadi Maya tidak mempunyai petunjuk alamat IP sebenar anda. Ia membolehkan anda memilih lokasi pelayan yang bagus untuk spoofing geografi. Ia juga mengarahkan trafik internet melalui Tor walaupun oleh program-program yang biasanya tidak menyokongnya. Ini adalah satu-satunya cara penyedia VPN dapat membuat sambungan dengan anda. 

Dalam "Tor melalui Rangkaian Peribadi Maya", anda perlu menyambung terlebih dahulu ke pelayan Rangkaian Peribadi Maya kemudian sebelum anda akhirnya menggunakan internet. Dalam hal ini, penyedia internet anda tidak akan mempunyai petunjuk bahawa anda menggunakan Tor tetapi ia tahu tentang sambungan Rangkaian Peribadi Maya. Ia membolehkan anda mengakses perkhidmatan tersembunyi Tor.Namun, kelemahan utama sambungan ini adalah bahawa IP sebenar anda keluar dan terbuka kepada Penyedia Perkhidmatan Internet anda.

Baca: Cara Sembunyikan Alamat IP

Orang mungkin mempunyai kebimbangan mengapa ada keperluan untuk menggabungkan kedua-dua rangkaian ini.

Ini bukan untuk seseorang yang tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan seperti purata pengguna internet. Menggunakan Rangkaian Persendirian Maya atau TOR sahaja sepatutnya mencukupi untuk pengguna sedemikian. 

Tetapi sekali lagi, di dunia di mana anda tidak tahu siapa yang boleh mengakses data anda dengan menggodam akaun anda atau mengesan sejarah log anda, pastinya penting untuk mengambil langkah besar untuk meningkatkan privasi dan keselamatan dengan menggabungkan kedua-dua perkhidmatan ini. Ia akan menjadikan hampir tidak mungkin sesiapa sahaja dalam talian untuk mengenal pasti atau membahayakan anda.

Adakah Tor & VPN Combo Strong Cukup?

-> Tiada VPN mahupun TOR adalah benar-benar berkesan dengan sendirinya dan menimbulkan persoalan menjalankan kedua-duanya pada masa yang sama atau tidak. Dengan berbuat demikian, ia akan memberi pengguna liputan liputan dua lapis.

Satu soalan yang sering ditanya ialah sama ada gabungan ini cukup kuat untuk perlindungan dalam talian yang tidak terbatas? Nah, pertama sekali, anda harus menggunakan VPN yang menggunakan beberapa bentuk penyulitan seperti NordVPN apabila anda melayari internet tanpa TOR. Dengan cara ini, anda boleh melindungi maklumat peribadi anda. 

Kedua-duanya jelas memberi kesan yang berbeza. Standalone, mereka cukup kuat untuk menjamin anda, tetapi gabungan itu ada hanya untuk mengisi sebarang celah dan patch yang ditinggalkan oleh salah seorang daripada mereka. 

Untuk menjadi lebih realistik, jika anda mempercayai penyedia Rangkaian Peribadi Maya anda, menggunakan Tor melalui Rangkaian Peribadi Maya akan menjadi cara yang lebih baik untuk ditubuhkan untuk pengguna kerana alasan yang jelas; salah satunya ialah ia memberikan nama yang tidak dikenali lagi.

VPN over Tor

VPN over Tor bermaksud bahawa komputer pertama kali disambungkan ke VPN, dan terowong yang disulitkan dibuat. Selepas itu, lalu lintas melewati pelayar Tor. Dengan cara ini, VPN tidak melihat alamat IP pengguna dan menyediakan privasi yang lebih baik kepada pengguna.

Kaedah "VPN over Tor" pada umumnya dianggap lebih anonim. NordVPN sebenarnya menggalakkan penggunanya menggunakan Tor dengan VPN mereka untuk privasi dan keselamatan dalam talian maksimum. 

Tor atas VPN / Bawang atas Tor

Menyambung ke VPN dahulu dan kemudian Tor dikenali sebagai "Tor over VPN" atau "bawang over VPN". Ia memberikan anda perlindungan tambahan yang melindungi alamat IP anda untuk dilihat oleh mana-mana nod Tor. "Tor over VPN" juga menyediakan akses kepada rangkaian Tor walaupun ia disekat, seperti negara-negara tertentu atau rangkaian sekolah.

Satu lagi kelebihan "bawang ke atas VPN" ialah pembekal perkhidmatan VPN anda tidak akan dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian. Sekiranya terdapat bug dalam rangkaian, VPN akan meletakkan lapisan tambahan antara anda dan bug itu.

Bagaimana Kerja Tor Tanpa VPN

Tor direka untuk membuat pengguna tanpa nama dalam talian, dan ia berfungsi dengan baik walaupun tanpa VPN. Walau bagaimanapun, tanpa VPN ia tidak menyulitkan data. Ia juga dikenali sebagai "The Onion Router", yang merupakan pelayar khusus yang menghantar data pengguna melalui beberapa pelayan tanpa nama yang menjadikannya lebih sukar untuk mengenal pasti apa yang dilakukan pengguna dalam talian, tetapi ia tidak membuat anda sama sekali tanpa nama. 

Diberikan di bawah adalah 3 hop yang data anda bergerak semasa menggunakan Tor:

 1. Nod masuk (ia tahu alamat IP anda)
 2. Nod tengah (ia menghalang nod keluar dari mencari tahu siapa diri anda)
 3. Keluar nod (ia tahu laman web mana yang anda sambungkan, tetapi tidak tahu siapa anda)

VPN Terbaik untuk Tor

Apabila memilih Rangkaian Peribadi Maya, anda perlu berhati-hati. Berikut adalah VPN terbaik dan ciri-ciri mereka:

NordVPN

Pilihan terbaik ialah NordVPN. Beberapa ciri terbaiknya yang menarik semua orang yang mencari privasi dalam talian ialah:

 • Kelajuan tinggi.
 • Dasar tidak log
 • Mudah melangkau sekatan pada tapak penstriman geo yang disekat utama
 • Keselamatan dan privasi yang tinggi.
 • 24/7 sokongan pelanggan melalui live chat
 • Suis bunuh automatik
 • Perlindungan kebocoran DNS
 • Bandwidth tanpa had
 • Pelanjutan proksi yang disulitkan untuk pelayar Chrome dan Firefox
 • Pengguna boleh menggunakan perkhidmatan sehingga 6 peranti pada masa yang sama

ExpressVPN

 • Mesra pengguna
 • Cepat dan boleh dipercayai
 • Mempunyai tapak .onion
 • Keselamatan yang tinggi
 • Tiada log pengenalpastian
 • Menerima bitcoin
 • Apl yang tersedia untuk kebanyakan peranti
 • Jaminan wang balik 30 hari

IPVanish

 • 10 sambungan serentak
 • Selamat
 • Kelajuan pantas
 • Tiada log
 • Jaminan wang balik 7 hari
 • Penyulitan yang tidak dapat dipecahkan

Bolehkah saya Menggunakan VPN Percuma Dengan Tor?

Ya, anda boleh menggunakan VPN secara percuma, tetapi ia akan menyebabkan anda lebih berbahaya daripada yang baik. Berhati-hati dengan VPN percuma. Mereka kelihatan sangat bagus dan menarik dalam talian, tetapi pada hakikatnya, mereka sering menyebabkan banyak bahaya. 

Selain itu, tidak ada jaminan bahawa VPN percuma sebenarnya akan menyimpan maklumat sensitif anda secara peribadi. Selain itu, terdapat dasar pembalakan miskin dalam VPN percuma yang memaksa pengguna untuk menunggu dalam barisan untuk menyambung dan mengenakan topi data atau bandwidth pada pengguna. Oleh itu, menggunakan VPN percuma dengan Tor bukan idea yang baik.

Pilihan Atas VPN kami dan Kenapa

Sekarang terdapat beberapa penyedia Rangkaian Peribadi Maya di pasaran, tetapi sayangnya, hanya beberapa yang menawarkan perkhidmatan yang baik, NordVPN adalah salah satu pilihan terbaik. Ia adalah pilihan yang tepat apabila menggunakan hotspot Wi-Fi yang tidak dilindungi. Rangkaian ini memberikan anda akses segera kepada cara yang disulitkan yang akan melindungi anda daripada kecurian data, pelanggaran privasi dan serangan siber melalui Wi-Fi tanpa jaminan. 

Selain itu, anda juga boleh menggunakannya VyprVPN yang merupakan salah satu penyedia Rangkaian Peribadi Maya yang paling popular yang menawarkan prestasi cepat dan sokongan pelanggan. Ia popular kerana ia memerlukan privasi pengguna dan perlindungan dalam talian dengan sangat serius. 

Ia menyediakan ciri keselamatan utama untuk semua jenis Sistem Pengoperasian seperti Windows, Mac, dan Android. Yang lain ialah PrivateInternetAccess dan SurfShark VPN yang juga sangat berkesan apabila menyulitkan maklumat peribadi anda.

Kredit Imej: NordVPN

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments