BitTorrent vs uTorrent – Mana Yang Betul?

[ware_item id=33][/ware_item]

Apabila protokol BitTorrent dibuat dahulu, ia memerlukan klien BitTorrent yang mendorong Bram Cohen dan BitTorrent, Inc. untuk membebaskannya pada tahun 2001. Terdapat beberapa pilihan yang tersedia hari ini tetapi pelanggan BitTorrent masih dikenali sebagai Mainline. Anda mungkin yakin bahawa pelanggan asal mestilah pilihan terbaik tetapi ini tidak selalu berlaku. Peratus pengguna torrent yang tinggi mengesyorkan μTorrent. Kedua-dua pelanggan berkongsi banyak persamaan tetapi juga mempunyai beberapa perbezaan yang boleh membantu anda menentukan mana yang lebih baik untuk anda.


Antara muka pengguna sememangnya sama. Ini kerana μTorrent telah dibangunkan oleh pasukan yang sama sebagai alternatif kepada BitTorrent empat tahun kemudian. Sejak bertahun-tahun, terdapat pelbagai versi μTorrent khususnya. Terdapat lebih banyak variasi dalam ciri-ciri antara kedua-dua sebelum tetapi akhir-akhir ini, mereka hampir pada tahap yang sama. BitTorrent vs μTorrent 2019 masih menjadi topik hangat selepas semua tahun ini. Nampaknya majoriti pengguna masih tidak menyedari ciri pelanggan ini.

Juga Baca: Torrent Sites Terbaik untuk Torrenting

Pengguna torrent akan mempertimbangkan beberapa faktor sebelum memilih sama ada μTorrent atau BitTorrent. Mari kita lihat bagaimana kedua-dua pelanggan popular ini membandingkan antara satu sama lain selepas kemas kini terkini mereka.

Iklan & VPN

Tiada siapa yang menjadi peminat yang dikuasai oleh iklan semasa memuat turun torrents. Malangnya, baik BitTorrent ataupun μTorrent adalah sumber terbuka. Sebelum ini, BitTorrent dikendalikan tanpa iklan dan pengguna μTorrent sentiasa mengadu mengenai isu yang berkaitan dengan iklan. Mereka mendakwa bahawa iklan secara automatik perlahan dan mengganggu aliran mereka. Ketika datang ke iklan, tidak lebih baik dari yang lainnya. Jika anda memberi perhatian kepada bungkusan mereka, anda akan mendapati bahawa mereka hampir sama. Untuk mengeluarkan iklan, anda mendapat pelan harga sebanyak $ 4.95 USD / tahun oleh kedua-duanya.

Juga Baca: VPN murah untuk BitTorrent

Satu-satunya manfaat yang ada ialah anda tidak perlu diganggu oleh iklan lagi. Pake Pro membuang iklan, membolehkan anda memainkan fail dengan serta-merta, menyediakan keselamatan, membolehkan anda menukar fail dan memainkannya dalam HD. Ciri-ciri yang sama untuk kedua-duanya dan kos anda $ 19,95 setiap tahun. Satu perkara yang tip skala yang memihak kepada μTorrent ialah pelan harga ketiga "PRO + VPN" yang tersedia untuk $ 69.95 setahun. Ia mungkin terdengar seperti banyak tetapi berfikir tentang mencari dan menyambungkan VPN lain dengan klien torrent anda. Ia akan menjadi sakit kepala tambahan dan boleh menyebabkan lebih banyak wang. Pakar sangat mengesyorkan penggunaan VPN mengerikan yang boleh dipercayai semasa anda memuat turun torrents. Ini melindungi data masuk dan keluar dari sistem anda dari penggodam pada rangkaian awam. Ia juga menghalang anda daripada dijejaki melalui alamat IP anda yang akan bijak memandangkan tindakan keras baru-baru ini di laman web torrent haram.

semak torrent vpn

Kelajuan muat turun

Sebab pengguna memilih torrents daripada muat turun konvensional adalah kelajuan jadi ini akan menjadi pertimbangan besar dalam klien BitTorrent vs debat μTorrent. Apabila BitTorrent masih terbuka, orang biasa mengatakan bahawa ia lebih cepat sejak μTorrent tersumbat dengan iklan. Ini bukan perkara lagi jadi bagaimana mereka berdua menumpukan satu sama lain sekarang? Pengguna telah melaporkan bahawa BitTorrent masih kekal lebih cepat daripada kedua-dua pelanggan. Ternyata, BitTorrent lebih baik mengurus iklan supaya tidak mempengaruhi proses yang mengerikan seperti yang terjadi di μTorrent. Kedua-duanya mempunyai pengurusan jalur lebar terbina dalam untuk memaksimumkan kelajuan muat turun torrent. Ingat bahawa VPN juga mengurangkan kelajuan sistem anda. VPN menyediakan saluran disulitkan untuk semua maklumat masuk dan keluar anda untuk diseberang. Semakin dekat pelayan VPN anda, semakin kuat sambungan dan semakin cepat kelajuannya. Jadi, anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan kelajuan anda tidak dikurangkan dengan banyak ketika memuat turun torrents dan mempunyai VPN dihidupkan pada waktu yang sama.

Juga Baca: Torrent dengan selamat dan tanpa nama

Saiz Program

Satu lagi sebab anda boleh bersandar ke μTorrent dalam pertempuran antara pelanggan BitTorrent vs μTorrent adalah saiznya. Oleh kerana pengguna terobsesi dengan aplikasi hari ini, anda memerlukan ruang pada peranti anda untuk menyimpan dan menjalankannya. Sentiasa perlu membersihkan cache aplikasi tidak diingini. Mereka mahu klien torrent yang ringan dan tidak memakan terlalu banyak sumber sistem mereka. Jika anda sangat sedar tentang saiz fail maka μTorrent akan sesuai untuk anda. Ia terkenal kerana hanya sekitar 2MB. BitTorrent jauh lebih besar daripada ini jadi anda mungkin mahu menyimpan lebih banyak ruang pada peranti anda dalam kes itu.

Muat turun serentak

Pengguna yang sering memuat fail melalui torrent boleh menjadi agak tidak sabar dan ingin mendapatkan pekerjaan yang dilakukan dengan lebih cepat. Telah disebutkan bahawa BitTorrent nampaknya telah memenangi kategori kelajuan debat BitTorrent vs μTorrent 2019. Walau bagaimanapun, ia adalah lebih daripada sekadar kelajuan. Anda mungkin mempunyai beberapa fail yang perlu anda muat turun dalam tempoh masa tertentu. Sekiranya anda membuka pautan torrent di μTorrent, ia akan segera dimuat turun. Anda akan dapat melihat kemajuan dalam bentuk peratusan dan status muat turun anda. Jika anda ingin memuat turun fail lain dalam μTorrent pada masa yang sama, anda perlu meletakkan yang aktif pada jeda atau meletakkan yang lain dalam barisan. Tahu tak? BitTorrent tidak membuat anda menunggu seperti itu. Cukup buka pautan torrent berganda dalam BitTorrent dan mereka akan turun bersebelahan. Itulah perangkap besar BitTorrent.

Sistem operasi

Bercakap tentang sistem pengendalian, tidak banyak yang dapat ditambahkan kepada klien BitTorrent vs perbincangan μTorrent kerana kedua-duanya serasi dengan beberapa sistem operasi biasa. Anda boleh memasang BitTorrent dan μTorrent pada peranti dengan Microsoft Windows, Mac OSX, Linux dan Android. Anda boleh menjalankannya di komputer meja, tablet atau telefon anda. Mereka melaksanakan sama rata di semua peranti dan telah dioptimumkan untuk setiap sistem operasi. Sekiranya anda sedang mencari klien torrent untuk sistem pengendalian yang lebih jelas, cuba Transmisi.

Kedua-dua pelanggan BitTorrent dan μTorrent menawarkan beberapa ciri yang menarik untuk pengguna torrent. Mereka menyediakan fungsi yang hebat dan keselamatan yang ketat dengan kemampuan.

Rujukan untuk Pengetahuan

Iliofotou, M., Siganos, G., Yang, X., & Rodriguez, P. (2010, April). Membandingkan pelanggan BitTorrent di alam liar: kes kelajuan muat turun. Dalam IPTPS (ms 11).

Csernai, K. Keadaan privasi dalam rangkaian P2P dan BitTorrent.

Zhang, C., Dhungel, P., Wu, D., & Ross, K. W. (2010). Membongkar ekosistem BitTorrent. Urus niaga IEEE pada sistem selari dan diedarkan, 22 (7), 1164-1177.

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments