Apakah VPN & Bagaimana Ia berfungsi

[ware_item id=33][/ware_item]

Walaupun internet memainkan peranan yang besar dalam kehidupan seharian kita, ia masih, sering kali, berbahaya bagi kita ketika datang ke data. Oleh itu, keselamatan adalah suatu keharusan di internet. Banyak perkhidmatan telah dikemas kini untuk dijalankan secara dalam talian. Anda berkongsi maklumat sensitif di internet setiap hari. Terdapat penggodam dan pemangsa di luar sana yang perlu anda perhatikan. Anda mungkin terkejut untuk mengetahui betapa mudah dan berpatutan untuk kekal selamat dalam talian menggunakan VPN.


Untuk memahami bagaimana kerja VPN, anda mesti terlebih dahulu memahami apa sebenarnya VPN.

Teras Dua Fungsi VPN

Rangkaian persendirian maya (VPN) adalah kesepakatan 2-dalam-1. Jadi jika anda memerlukannya untuk satu tujuan, anda akan mendapat perkhidmatan lain bersama-sama dengannya. Baca terus untuk memahami apa yang kedua fungsi utama ini dan bagaimana mereka boleh membawa anda pengalaman dalam talian yang lebih baik sama sekali.

Perlindungan dalam talian

Perisian anti-virus semakin hari semakin maju. Oleh itu, tidak ada alasan untuk bimbang jika anda mempunyai yang hebat yang dipasang pada peranti anda, bukan? Salah! Terdapat perbezaan besar antara bekerja pada peranti anda di luar talian dan dalam talian. Satu-satunya cara virus boleh masuk ke dalam sistem anda di luar talian adalah jika ia diperkenalkan ke sistem anda melalui cakera atau USB. Itu akan segera merangsangkan anti-virus anda. Ia akan memaklumkan anda kepada bahaya dan pergi membetulkannya. Virus bukan satu-satunya bahaya di World Wide Web. Terdapat penggodam hanya menunggu anda untuk membiarkan pengawal anda turun. Sebaik sahaja anda dipautkan ke Wi-Fi awam, mana-mana pengguna lain menggunakan Wi-Fi yang sama boleh merayap ke dalam sistem anda. Bayangkan mengompromikan akaun media sosial anda, akaun bank dan kebocoran maklumat peribadi anda.

Satu lagi masalah yang semakin mengecewakan adalah perbuatan mengintip pengguna oleh agensi kerajaan. Undang-undang boleh menghormati privasi pengguna tetapi kerajaan sentiasa dapat mencari kelemahan untuk berfungsi di sekelilingnya. Terdapat banyak organisasi yang bersembunyi di sekitar mengawasi data peribadi anda. Mereka menggunakan maklumat ini untuk menghasilkan profil pengguna. Penyelidik pemasaran bekerja sama walaupun mereka mungkin mempunyai sumber yang lebih sedikit daripada kerajaan. Profil pengguna berguna apabila mereka ingin menolak produk / perkhidmatan terpilih kepada anda. Netizens sudah marah terhadap sejauh mana kawalan organisasi tersebut mempunyai data peribadi mereka. Mereka tidak mendapati pengeboman berterusan atau berterusan dengan iklan yang diinginkan sama sekali.

Terdapat kegemparan besar terhadap Facebook mengumpul data daripada penggunanya secara tidak etis dan menggunakannya untuk menjana keuntungan. Facebook adalah satu aplikasi sahaja. Bayangkan menjadi terdedah setiap detik yang anda sedang dalam talian. Facebook tidak disenaraikan sebagai organisasi jenayah. Adakah anda sedar tentang jenayah siber yang dianjurkan yang menanggung kejahilan anda? Ia satu pemikiran yang menakutkan dan ancaman adalah benar

Jadi apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan pengawasan yang tidak wajar ini?

Baca Panduan: Cara Pilih Perkhidmatan VPN

Walaupun yang terbaik untuk mengendalikan peranti internet anda sendiri, ada kalanya apabila menggunakan Wi-Fi awam atau menyambung ke rangkaian tidak dapat dielakkan. Di sinilah keberkesanan VPN untuk menyelamatkan hari ini! Biasanya, aliran data masuk dan keluar anda dengan bebas membiarkan sesiapa sahaja menggunakan perisian yang sesuai untuk mengintip anda. Bagaimana kerja VPN ialah ia mewujudkan saluran yang disulitkan semata-mata untuk data anda. Setiap kali anda menghantar atau menerima data semasa VPN dihidupkan, ia selamat melalui saluran ini. Dengan cara ini, tiada pengguna lain boleh memasuki sistem anda. Bilangan peranti yang anda mungkin selamat dengan satu akaun VPN berbeza dari syarikat ke syarikat. Anda boleh memautkan berbilang peranti ke akaun VPN anda di rumah atau melindungi peranti pegang tangan anda di mana sahaja semasa berada di rangkaian awam / Wi-Fi.

Anda mungkin bimbang terhadap VPN yang boleh dipercayai yang paling mahal. Berikut ialah hujah cepat: pilih langganan yang lebih panjang supaya wang yang dikenakan setiap bulan dikurangkan dengan peratusan yang besar. Satu lagi peluang untuk memilih komitmen jangka panjang ialah anda sering dibenarkan bersambung dengan lebih banyak peranti. Sebaik sahaja anda menyedari bagaimana perkhidmatan VPN berfungsi untuk memberikan kualiti yang wajar pada kadar yang rendah sambil mengekalkan keuntungan yang sihat, anda memahami cara memanfaatkannya.

Akses Diberikan

Selalunya sekatan untuk kandungan dalam talian bergantung pada tempat tinggal anda. Ini mungkin disebabkan oleh undang-undang hak cipta yang berlainan di pelbagai lokasi atau larangan kerajaan. Anda mungkin menyedari bahawa sesetengah negara mempunyai larangan kuat terhadap kandungan dewasa arus perdana. Kerajaan-kerajaan lain mempunyai alasan yang lebih mendesak yang berputar di sekeliling politik. Selalunya orang dalam pembangkang yang menerbitkan kandungan yang mungkin menyinggung perasaan kepada parti pemerintah. Pada masa yang lain, ia bukan keadaan dalaman tetapi kerajaan cuba untuk menghadkan akses rakyat kepada kandungan asing.

Terdapat beberapa laman web berita antarabangsa yang diharamkan di China, misalnya. Drama Asia semakin popular di kalangan orang ramai pada hari ini, tetapi banyak laman web drama Korea yang popular tidak membenarkan melihat di luar Korea Selatan. Sudah tentu, anda mesti tahu betapa terkenal industri muzik Jepun ketika datang untuk membela hak cipta mereka. Anda jarang dapat mencari album Jepun di YouTube atau platform streaming percuma lain. Terdapat versi pendek video muzik rasmi mereka dan itu sahaja. Mereka pastinya berhak untuk mengekalkan keuntungan yang mereka peroleh daripada pelaburan mereka untuk melindungi ekonomi negara mereka tetapi pengharaman terlalu keras terhadap peminat antarabangsa.

VPN yang boleh dipercayai adalah penyelesaian terbaik untuk isu-isu sedemikian jadi mari kita perhatikan bagaimana VPN berfungsi untuk menipu sistem.

Bagaimana kerja VPN untuk memberikan akses kepada kandungan terhad juga berfungsi untuk menghalang anda daripada dijejaki melalui alamat IP anda. Oleh itu, ini secara langsung dikaitkan dengan bahagian tentang perlindungan dalam talian dan bagaimana VPN mampu mendapat manfaat ganda. Mari kita kenali alamat IP anda terlebih dahulu. Anda disambungkan ke World Wide Web melalui Penyedia Perkhidmatan Internet anda (ISP). Mereka telah memberikan pelayan kepada anda. Alamat IP pelayan itu ialah alamat IP sebenar anda. Ia muncul apabila anda melawat laman web. Ia tersedia untuk sesiapa sahaja di hujung yang lain. Ia membolehkan anda dikesan untuk pemantauan atau tujuan pemasaran kerajaan.

Apakah penyelesaiannya? Sembunyikan alamat IP sebenar anda! Ini adalah bagaimana VPN berfungsi. Apabila anda menghidupkan VPN anda, anda memilih pelayan berdasarkan lokasi yang anda ingin paparkan ke laman web. Sebagai contoh, jika anda ingin menonton drama Korea, alamat IP Korea Selatan harus kelihatan; jika tidak, laman web itu tidak akan membenarkan anda melihat video itu. Dalam hal ini, anda harus memilih Korea Selatan sebagai lokasi pilihan anda di antara pilihan VPN. Penyedia VPN anda akan memberikan anda pelayan di Korea Selatan. Dari sudut pandang laman web drama itu, alamat IP anda akan menunjukkan bahawa anda sedang log masuk dari Korea Selatan. Jadi, laman web itu tidak akan menghalang anda daripada menonton drama itu. Apa yang terjadi ialah alamat IP pelayan Korea Selatan sekarang muncul sebagai alamat IP anda di mana-mana kecuali anda mengubah pilihan VPN anda. Ini menyembunyikan alamat IP sebenar anda dan lokasi benar dengan sempurna.

Jangan bimbang jika anda tidak dapat mencari pelayan yang berfungsi dengan apl atau tapak streaming khusus anda. Kebanyakan penyedia VPN yang baik menawarkan 24/7 sembang langsung dengan profesional terlatih. Mereka boleh mencari pelayan yang paling sesuai untuk anda dan memberi nasihat mengenai protokol VPN yang sesuai untuk tujuan anda. Pelayan sepatutnya berada dekat dengan anda untuk penstriman berkelajuan tinggi dan akan menjadi lebih baik jika penyedia VPN anda memiliki sebilangan besar pelayan. Ini mengedarkan beban di antara pelayan yang membolehkan kelajuan kilat untuk Torrenting, permainan, dan streaming.

Sekarang bahawa anda telah mempelajari apa VPN dan bagaimana ia berfungsi, anda perlu mengetahui pilihan anda. Terdapat beberapa pembekal VPN yang hebat tetapi berhati-hatilah bahawa banyak laman web mulai mengenakan larangan pada syarikat VPN yang popular. Anda perlu melakukan sedikit penyelidikan bergantung pada mengapa anda memerlukan VPN. Semak VPN popular yang terkenal dengan katering terutamanya kepada pengguna anda. Terdapat beberapa VPN yang dikenali untuk permainan, Streaming dan Torrenting Lokasi adalah sangat penting jika anda tidak sabar-sabar untuk membuka kunci laman web / aplikasi yang terhad. Semak sama ada faedah yang mereka tawarkan sepadan dengan keperluan anda dan sama ada harga adalah betul. Tidak ada peluang bahawa anda tidak akan mencari VPN yang sempurna dengan pelbagai yang tersedia pada hari ini.

Kredit Imej: wpbeginner.com

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments