Ali so vsi ponudniki VPN zanesljivi? – Vodnik za preglednost VPN in spletno varnost

[ware_item id=33][/ware_item]

Internet ni varen kraj. Vedno obstaja grožnja varnosti na spletu. Zato organizacije in podjetja za zaščito spletne zasebnosti in podatkov uporabljajo varnostna orodja. In eno priljubljeno varnostno orodje na trgu danes je VPN.


VPN pomeni virtualno zasebno omrežje. Uporaba VPN je preprosta. Če brskate po internetu, se vaš promet usmeri na javne strežnike. Ti javni strežniki, ker so javni, jih je mogoče zlahka vdreti in prestreči. Vloga VPN-ja je, da vaš spletni promet umesti v šifriran predor, da nihče ne more prestreči vašega spletnega prometa in lahko varno brskate po internetu, ne da bi se bali, da bi nekdo prisluhnil vašim spletnim dejavnostim in informacijam.

Vendar so bila v preteklih letih ponudniki storitev VPN v središču pozornosti. Namesto da bi zagotovili varnost, ki jo potrebujejo posamezniki, organizacije in podjetja, nekateri od njih dejansko delajo ravno nasprotno. Čeprav nudijo šifriran predor za vaš spletni promet, tako da nihče ne more prestreči ali spremljati vaših spletnih aktivnosti, pa ta dostop do tega šifriranega predora in spremlja vsako vašo dejavnost.

Pravzaprav je pri nekaterih ponudnikih storitev VPN prišlo do težav glede vodenja dnevnikov in podatkov svojih strank. Te podatke uporabljajo za prodajo oglaševalcem, tako da lahko vstavljajo oglase na nezaščitene strani. Ti ponudniki storitev VPN lahko celo ukradejo vašo identiteto in druge pomembne podatke. Najslabše, kar lahko storijo ti ponudniki storitev VPN, je, da podatke o svojih strankah posredujejo organom. Organi lahko uporabljajo svoje podatke za spremljanje vsakega gibanja in dejavnosti.

To se je zgodilo z moškim, ki je bil aretiran, ker je FBI lahko izsledil njegovo lokacijo prek informacij, ki jim jih je dal moški ponudnik VPN storitev. Moški je bil obtožen spolnega nadlegovanja in drugih kazenskih ovadb. Morda si kdo misli, da je to v redu, saj VPN pomaga organom izslediti slabe ljudi. Čeprav se je to zgodilo z dobrim razlogom, je dejstvo, da lahko VPN še vedno dostopa do vaše lokacije in drugih informacij in jih posreduje nekomu, vseeno nekaj strašljivega.

Ponudniki storitev VPN bi morali biti tisti, ki zagotavljajo spletno varnost ljudi in zasebnost, ki jo potrebujejo, pri čemer so najboljša le nekatera velika imena v panogi VPN, ostali pa le izkoriščajo svoje oznake VPN in kradejo podatke, zlasti v primeru brezplačnih VPN-jev.

Druga senčna stvar, ki jo počnejo nekateri redki ponudniki storitev VPN, je laž o njihovih politikah zasebnosti. Svojim strankam povedo, kako pomembna je zasebnost v njihovih pogojih uporabe in da ne vodijo dnevnikov ali podatkov ali česar koli o svojih kupcih, vendar pa so obtoženi, da storijo isto, na primer: škandal Hola VPN, ki je doživel vir v 2015.

Še huje je, da tovrstni VPN-ji porabijo veliko denarja samo za plačilo dobrih pregledov in potrditev, da lahko stranke dobijo uporabo njihovih storitev. Če nam torej VPN, ki ga poznamo, ne nudi zaščite, ki jo potrebujemo, kaj lahko ljudje storijo, da zaščitijo svojo spletno zasebnost? Seveda je uporaba VPN obvezna, če potrebujete spletno varnost. Za to obstajajo nekateri zanesljivi ponudniki VPN, ki strankam ne zaupajo v njihovo zaupanje. Poleg tega bi moral biti vsak uporabnik interneta poučen o nekaj korakih, da se reši pred morebitnimi grožnjami na spletu.

3 načine za zagotovitev spletne varnosti

Seveda je ena najboljših stvari, ki jo lahko naredite, da svoj spletni promet skrijete pred javnimi in morda tudi napadalci, in sicer z uporabo VPN-ja. Vendar to ni vse, kar bi lahko storili glede tega. Obstaja še nekaj načinov, kako zagotoviti, da boste vsi varni na spletu! Najpomembnejša stvar je seveda uporaba zaupanja vrednega VPN-ja, kakršnega še ni bilo v nobeni slabi knjigi. V primeru, da se ne zavedate, kako razlikovati, imamo seznam tako zaupanja vrednih ponudnikov VPN, ki se po najboljših močeh trudijo, da ste varni na spletu. Drugič, sledijo trije načini, s katerimi lahko zagotovite največjo varnost v spletu, razen uporabe zaupanja vrednega VPN-ja.

1. Preverite HTTPS

Ena je namestitev HTTPS povsod. Veste, da brskate po varnem spletnem mestu, če ima to spletno mesto HTTPS na koncu povezave do spletnega mesta. Poleg tega mora biti zraven ikone zaklepanja, ki zagotavlja, da brskate na varnem mestu.

2. Namestitev blokatorja oglasov

Drug način je namestitev blokatorja oglasov. Blokator oglasov je dober način za blokiranje možnih oglasov in zlonamerne programske opreme, ki lahko med brskanjem po internetu vstopajo v vaš računalnik ali spletni promet. Z blokatorjem oglasov vam ni treba skrbeti za oglase, ki se nenadoma pojavijo na zaslonu, in ni vam treba skrbeti, če jih slučajno kliknete, saj jih bo blokator oglasov blokiral še pred tistimi motečimi, zlonamerni oglasi se pojavljajo na vašem zaslonu.

3. Spremenite nastavitve DNS

Zadnja stvar je sprememba nastavitve DNS. DNS pomeni strežnik domenskih imen. Če želite zagotoviti varno povezavo, morate spremeniti DNS v Quad9 ali Cloudflare 1.1.1.1.

To je nekaj načinov, s katerimi lahko zaščitite spletno zasebnost in uporabite zanesljivo storitev VPN.

Pazite na preglednost VPN

Naše izbire za najboljše ponudnike VPN, ki za razliko od drugih navadnih VPN, poskušajo zagotoviti preglednost v panogi VPN. Tudi nekaj podjetij za preverjanje odgovornosti poziva vse ponudnike VPN, naj bodo bolj pregledni in odgovorni za svoje izdelke. Za spremljanje sumljivih dejavnosti strežnika uporabljajo AWS CloudWatch. Uporabniki lahko zaupajo VPN-jem. Sčasoma, če katerikoli VPN ni zanesljiv, se novice izogibajo njim, tako kot primer Hola VPN.

Preverite, da so VPN resnični glede njihovih pravilnikov o zasebnosti. Prav tako pozivajo VPN podjetja, naj zagotovijo boljše informacije o svojih podjetjih in izdelkih. Vendar pa se z naraščajočo uporabo VPN-jev v tej digitalni varnostni dobi na plaži pojavlja toliko ponudnikov VPN kot peščenih zrnc. Zato je treba biti previden in biti previden pri takšnih VPN, tako da temeljito poiščete VPN, ki ga boste kupili. Prepričajte se, da ne prenašajo ali vodijo dnevnikov dejavnosti svojega uporabnika.

Končna beseda

Spletna varnost in zasebnost sta resnično velika skrb. In pri mnogih VPN-jihh je težko vedeti, kateri blagovni znamki ali podjetju zaupati. Zato morajo uporabniki temeljito raziskati, da bodo poznali nekaj najboljših ponudnikov VPN, ki bodo ustrezali njihovim varnostnim zahtevam. Poleg uporabe zaupanja vrednega VPN-ja bi morali sprejeti tudi nekatere druge varnostne ukrepe, navedene zgoraj, da podvojijo svoj varnostni zid in se izognejo največ morebitnim napadom.

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments