Adakah Semua Penyedia VPN Terpercaya? – Panduan untuk Ketelusan VPN dan Keselamatan Dalam Talian

[ware_item id=33][/ware_item]

Internet bukan tempat yang selamat. Selalu ada ancaman terhadap keselamatan dalam talian. Itulah sebabnya, untuk melindungi privasi dan data dalam talian, organisasi dan syarikat menggunakan alat keselamatan. Dan satu alat keselamatan popular di pasaran hari ini adalah VPN.


VPN bermaksud rangkaian peribadi maya. Menggunakan VPN adalah mudah. Jika anda melayari internet, lalu lintas anda diarahkan ke pelayan awam. Pelayan awam ini, kerana mereka umum, mereka boleh dengan mudah digodam dan dipintas. Peranan VPN adalah untuk meletakkan lalu lintas web anda dalam terowong yang disulitkan supaya tidak ada sesiapa yang dapat memintas lalu lintas web anda dan anda dengan selamat boleh melayari internet tanpa rasa takut kepada seseorang yang mengintai dalam aktiviti dan maklumat dalam talian anda.

Walau bagaimanapun, pada tahun-tahun yang lalu, penyedia perkhidmatan VPN telah menjadi tumpuan. Daripada menyediakan keselamatan yang diperlukan individu, organisasi dan perniagaan, sesetengah daripada mereka sebenarnya melakukan sebaliknya. Walaupun mereka menyediakan terowong terenkripsi untuk lalu lintas web anda sehingga tiada siapa yang dapat memintas atau memantau aktiviti dalam talian anda, mereka seterusnya mengakses terowong terenkripsi ini dan memantau setiap aktivitas anda.

Malah, ada masalah dengan beberapa pembekal perkhidmatan VPN mengenai penyimpanan log dan data daripada pelanggan mereka. Dan mereka menggunakan data ini untuk menjual kepada pengiklan supaya mereka boleh menyuntik iklan pada halaman yang tidak selamat. Pembekal perkhidmatan VPN ini juga boleh mencuri identiti anda dan maklumat penting lain. Tetapi, yang paling teruk yang penyedia perkhidmatan VPN boleh lakukan ialah memberikan data pelanggan kepada pihak berkuasa. Pihak berkuasa boleh menggunakan data mereka untuk memantau setiap langkah dan aktiviti mereka.

Inilah yang terjadi dengan lelaki yang ditangkap kerana FBI dapat mengesan lokasinya melalui maklumat yang diberikan kepada mereka oleh penyedia perkhidmatan VPN lelaki itu. Lelaki itu didakwa dengan gangguan seksual dan tuduhan jenayah lain. Orang mungkin berfikir bahawa ini adalah okay kerana VPN membantu pihak berkuasa menjejaki orang jahat. Tetapi walaupun ia berlaku untuk alasan yang baik, hakikat bahawa VPN masih boleh mengakses lokasi anda dan maklumat lain dan memberikannya kepada seseorang adalah sesuatu yang tetap menakutkan.

Pembekal perkhidmatan VPN harus menjadi orang yang memastikan keselamatan dalam talian orang ramai dan privasi yang mereka perlukan yang hanya beberapa nama besar dalam industri VPN yang terbaik di, sementara yang lain hanya mengeksploitasi tag VPN mereka dan mencuri maklumat, terutama dalam hal VPN percuma.

Satu lagi perkara yang rendang yang dilakukan oleh pembekal perkhidmatan VPN yang tidak biasa adalah berbohong mengenai dasar privasi mereka. Mereka memberitahu pelanggan mereka mengenai pentingnya privasi dalam segi penggunaannya dan mereka tidak menyimpan log atau data atau apa-apa mengenai pelanggan mereka, namun mereka dituduh melakukan hal yang sama, sebagai contoh: Skandal Hola VPN yang menjadi virus dalam 2015.

Lebih buruknya ialah jenis VPN ini menghabiskan banyak wang hanya untuk membayar ulasan dan sokongan yang baik agar mereka dapat menggunakan perkhidmatan mereka. Jadi jika VPN yang kami tahu tidak memberikan perlindungan yang kami perlukan, apa yang boleh dilakukan orang untuk melindungi privasi dalam talian mereka? Sudah tentu, menggunakan VPN adalah wajib jika anda memerlukan keselamatan dalam talian. Untuk itu, terdapat beberapa pembekal VPN yang boleh dipercayai yang tidak mengecewakan keyakinan pelanggan terhadapnya. Selain itu, setiap pengguna internet harus dididik tentang beberapa langkah untuk menyelamatkan diri daripada ancaman keselamatan online yang berpotensi.

3 Cara Memastikan Keselamatan Dalam Talian

Sudah tentu, salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk menyembunyikan lalu lintas web anda dari orang awam dan mungkin dari penyerang adalah dengan menggunakan VPN. Walau bagaimanapun, itu bukan semua yang anda boleh lakukan. Terdapat beberapa cara lain untuk memastikan anda semua selamat dalam talian! Sudah tentu, perkara utama yang paling utama ialah menggunakan VPN yang boleh dipercayai yang tidak pernah ada dalam buku-buku buruk yang pernah ada. Sekiranya anda tidak menyedari betapa bertimbang rasa, kami mempunyai senarai penyedia VPN yang boleh dipercayai yang melakukan yang terbaik untuk memastikan anda selamat dalam talian. Kedua, berikut adalah 3 cara yang anda boleh memastikan keselamatan dalam talian maksimum selain menggunakan VPN yang boleh dipercayai.

1. Semak HTTPS

Seseorang memasang HTTPS Di mana-mana sahaja. Anda tahu bahawa anda melayari laman web yang selamat jika tapak web itu mempunyai HTTPS pada akhir pautan laman web mereka. Juga, terdapat ikon kunci di sebelahnya untuk memastikan anda melayari di lokasi yang selamat.

2. Memasang Penyekat Iklan

Cara lain ialah memasang penyekat iklan. Penghalang iklan adalah cara yang baik untuk menghalang iklan dan malware yang mungkin memasuki komputer atau trafik web anda semasa menyemak imbas internet. Dengan penghalang iklan, anda tidak perlu bimbang tentang iklan yang tiba-tiba muncul di skrin anda, dan anda tidak perlu bimbang jika anda secara tidak sengaja mengklik pada mereka, kerana penghalang iklan akan menyekatnya sebelum orang-orang yang menjengkelkan, iklan berniat jahat muncul di skrin anda.

3. Tukar Tetapan DNS

Perkara terakhir ialah menukar tetapan DNS anda. DNS bermaksud pelayan nama domain. Anda perlu mengubah DNS anda ke Quad9 atau Cloudflare 1.1.1.1 untuk memastikan anda mempunyai sambungan yang selamat.

Ini adalah beberapa cara yang membolehkan anda melindungi privasi dalam talian anda bersama-sama dengan menggunakan perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai.

Berhati-hati dengan Ketelusan VPN

Pilihan kami untuk pembekal VPN terbaik yang tidak seperti VPN biasa lain cuba untuk membawa ketelusan dalam industri VPN. Terdapat juga beberapa syarikat pemeriksa akauntabiliti yang memanggil semua penyedia VPN supaya lebih telus dan bertanggungjawab terhadap produk mereka. Mereka menggunakan AWS CloudWatch untuk memantau aktiviti pelayan yang mencurigakan. Ini adalah untuk pengguna mempercayai VPN. Akhirnya, jika ada VPN yang tidak boleh dipercayai, berita itu keluar untuk mengelakkannya, sama seperti kes Hola VPN.

VPN disemak dengan benar pada dasar privasi mereka. Mereka juga memanggil syarikat VPN untuk memberikan maklumat yang lebih baik mengenai syarikat dan produk mereka. Walau bagaimanapun, dengan penggunaan VPN yang semakin meningkat dalam era ancaman keselamatan digital ini, terdapat banyak penyedia VPN sebagai granul pasir di pantai. Oleh itu, adalah penting untuk berhati-hati dan waspada terhadap VPN tersebut dengan mencari secara menyeluruh tentang VPN yang akan anda beli. Pastikan mereka tidak memuat turun atau menyimpan log aktiviti pengguna mereka.

Firman Akhir

Keamanan dan privasi dalam talian benar-benar menjadi kebimbangan utama. Dan dengan banyak VPN di luar sana, sukar untuk mengetahui jenama atau syarikat mana yang boleh dipercayai. Itulah sebabnya pengguna perlu menyelidik dengan teliti untuk mengetahui beberapa penyedia VPN terbaik yang akan memenuhi keperluan keselamatan mereka. Selain daripada menggunakan VPN yang boleh dipercayai, mereka juga perlu mengambil beberapa langkah keselamatan lain yang disenaraikan di atas untuk menggandakan dinding keselamatan mereka dan mengelakkan serangan yang berpotensi paling banyak.

James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments