Adakah Pembekal VPN Simpan Data Pengguna? – Penyiasatan Terbaru

[ware_item id=33][/ware_item]

Kebanyakan penyedia perkhidmatan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) mengambil keselamatan dan privasi dalam talian dengan serius. Ia adalah suatu keharusan kerana perkhidmatan mereka sendiri tertumpu kepada penyediaan keselamatan dalam talian sekurang-kurangnya. Itulah sebabnya kebanyakan pembekal perkhidmatan VPN mempunyai dasar keselamatan yang ketat. Dasar keselamatan ini termasuk tidak menyimpan log aktiviti pengguna, alamat IP, dan maklumat penting lain penggunanya.


Itulah sebabnya kaji selidik baru-baru ini memandang VPN ini dan dasar mereka mengenai keselamatan dalam talian dan sejauh mana mereka bersaing dengannya. Kajian ini melibatkan lebih daripada 100 VPN yang merupakan nama yang agak biasa di kalangan pengguna. Dari kajian itu, didapati lebih 26 dari 100 perkhidmatan VPN ini menyimpan dan mengumpulkan maklumat daripada pengguna mereka. Beberapa maklumat yang mereka simpan termasuk alamat IP, lokasi sebenar, data jalur lebar, dan juga sambungan masa.

Ancaman terhadap privasi dalam talian terus meningkat selama bertahun-tahun. Dan dengan kuasa Google dan Facebook untuk mendapatkan maklumat anda dan menjejaki aktiviti anda, sangat sukar untuk tidak dikenali di Web hari ini.

Itulah sebabnya permintaan untuk VPN semakin besar dan lebih besar setiap tahun dan dijangka terus meningkat pada 2019. Kos permintaan akan lebih menjangkau lebih daripada $ 70 juta.

Agensi Mengesan Pergerakan Anda

Antara nama VPN yang lebih biasa yang diketahui menyimpan log aktiviti anda ialah BufferedVPN, HolaVPN, HotspotShield, AnonVPN, AceVPN, dan VPNGate. Walau bagaimanapun, dasar keselamatan mereka menyatakan sebaliknya.

Menurut dasar keselamatan mereka, mereka memantau aktiviti pengguna tetapi mereka tidak menyimpan apa-apa log dengannya. Oleh itu, mereka tidak mempunyai sebarang rekod aktiviti pengguna mereka.

Walau bagaimanapun, ini terbukti salah dengan satu pembekal berasaskan HongKong. Ini adalah selepas Ryan Lin, seorang lelaki berusia 24 tahun yang ditangkap oleh ejen FBI selepas lognya didedahkan oleh Penyedia VPN berasaskan Hongkong.

Ryan Lin mungkin bukan seorang lelaki yang baik, namun, penyedia perkhidmatan VPN boleh memberikan maklumat kepada agensi atau organisasi (tidak peduli apa sebabnya) agak membimbangkan. Ini jelas merupakan percanggahan kepada dasar keselamatan mereka.

Apakah dasar keselamatan jika ia tidak benar?

Penyedia VPN yang disebut di atas masih berdiri di atas dasar keselamatan mereka untuk tidak menyimpan sebarang log, berdasarkan penyiasatan laporan oleh VPNOverview. Mereka menyimpan log aktiviti pengguna dan maklumat peribadi mereka (nombor telefon, alamat e-mel dan lain-lain) Mereka juga menyimpan alamat IP, data bandwidth, dan cap waktu.

Malangnya, penyedia berasaskan HongKong bukan satu-satunya yang melakukannya. Lain-lain VPN terkenal seperti Hotspot Shield dan HolaVPN didakwa mengumpul data dari pengguna mereka.

Apa yang dapat kita pelajari dari ini ialah tidak semua VPN adalah sama. Tidak semua daripada mereka benar kepada kata-kata mereka atau bahkan dasar keselamatan. Jadi sebelum anda memilih VPN, anda perlu mengambil masa untuk membuat keputusan dan mengkaji ciri dan dasar keselamatan mereka. Ia juga penting untuk memeriksa sama ada VPN mempunyai rekod buruk sama ada maklumat pengguna menjual atau bahkan menyimpannya kepada diri mereka sebagai log pengguna. Dan bagaimanakah anda akan mendapati bahawa semasa memilih VPN? Nah, artikel ini pasti dapat membantu pada masa yang menentukan.

Perkara yang Perlu Diperiksa Sebelum Membeli VPN

Dengan banyak VPN di pasaran hari ini, sukar untuk memilih yang betul yang akan memberikan keselamatan dalam talian yang kami cari. Untuk membantu anda membuat keputusan, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda semak sebelum membelinya.

Dasar Keselamatan mereka

Semua VPN mempunyai dasar keselamatan. Pastikan anda menyemaknya sebelum melanggan perkhidmatan mereka. Memastikan mereka tidak menyimpan kayu balak, data atau apa sahaja yang anda sendiri. Anda boleh menyemak semulanya dalam beberapa cara. Salah satu cara ialah mencari laporan berita tentang mereka melanggar dasar keselamatan mereka sendiri.

Penyumberan Luar kepada Penyedia Pihak Ketiga

Terdapat berjuta-juta pelanggan mencari VPN. Itulah sebabnya penyedia perkhidmatan VPN paling berkhidmat ratusan atau bahkan beribu-ribu pelanggan. Untuk menampung bilangan pelanggan yang banyak ini, kadang-kadang mereka memerlukan bantuan pusat data pihak ketiga. Semak sama ada penyedia perkhidmatan VPN bermitra dengan pusat data yang dipercayai yang mempunyai sejarah dan latar belakang keselamatan yang baik. Sesetengah VPN tidak pun menggunakan pelayan mereka; mereka mempunyai mereka sendiri, yang merupakan yang terbaik yang anda boleh cari. VPN teratas seperti NordVPN, ExpressVPN, Akses Internet Persendirian (PIA), IPVanish dan VyprVPN.

Lokasi Maya

Skop sesetengah pembekal perkhidmatan VPN adalah besar. Sebahagian daripada mereka tidak hanya terhad kepada satu negara tetapi melayani banyak lokasi di seluruh dunia. Ada juga yang cenderung untuk menyediakan lokasi maya atau membuat yang palsu. Ini bagaimanapun boleh memudaratkan pengguna kerana ini boleh menyebabkan kebocoran DNS. Nama-nama besar dalam industri memastikan isu ini ditangani dengan jaga dengan pelayan yang kuat.

Perkongsian Rakan-rakan

Ia juga baik untuk mengetahui sama ada penyedia perkhidmatan VPN membenarkan perkongsian rakan sebaya atau trafik web dari laman perkongsian fail seperti BitTorrent. Kebanyakan VPN membenarkan ini. Sebagai contoh, NordVPN membenarkan trafik web pada laman perkongsian fail.

Kaedah Pembayaran

Kaedah pembayaran yang paling biasa digunakan VPN ialah PayPal. Sebahagian daripada mereka juga menerima kriptografi seperti Bitcoin. Oleh itu, jika anda mahu tanpa nama yang sama mengenai urus niaga anda, mereka mengesyorkan menggunakan cryptocurrency.

Bergantung pada pilihan pembayaran anda, masih baik untuk mengetahui jika penyedia perkhidmatan VPN tidak menyimpan maklumat kewangan sensitif anda dengan mengikuti kaedah pembayaran yang betul dan biasa digunakan.

Harap tips ini akan membantu anda mencari VPN yang betul. Perlu diingat bahawa VPN boleh memberi anda keselamatan dalam talian yang anda perlukan. Ia juga dinasihatkan untuk memadamkan cookies setiap kali anda selesai melayari Internet untuk melindungi data anda sendiri juga.

BestVPNDeals Mengesyorkan VPN Atas yang Memastikan Keselamatan Dalam Talian

  1. NordVPN
  2. ExpressVPN
  3. Akses Internet Persendirian
  4. VyprVPN
  5. IPVanish
James Rivington Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Thanks! You've already liked this
No comments